Proč bloguji, a co mi dal Blogerfest 2018?



V sobotu 9. 6. se ve Venuši ve Švehlovce konal první ročník Blogerfestu – akce pro blogery plná přednášek, workshopů a sdílení.
Než ale budu psát o Blogerfestu, chtěla bych nejdříve trochu zmínit to, jak svůj blog vůbec vnímám, a proč ho vlastně mám.

Od té doby, co jsem v patnácti dostala zrcadlovku, miluju fotografování. Je to jeden z mých největších koníčků a nedílná součást každodenního života. Fotím téměř neustále a nemyslím si, že mě to někdy omrzí.  Se psaním to mám podobně. Dlouhou dobu jsem si myslela, že půjdu studovat žurnalistiku. Nešla jsem a těžko říct, jestli to bylo správné rozhodnutí, nebo ne. Každopádně, i když se psaní nevěnuji na „vyšší úrovni“ věnuji se mu dost. Ať už prostřednictvím tohoto blogu, volitelných předmětů nebo okrajově v práci.

Když si lásku k focení a psaní spojíte dohromady, nutně vznikne nápad založit blog. S menšími i většími pauzami a prolukami bloguji možná už 7 let. Blogy se střídaly, mizely a zase objevovaly, ale nikdy jsem o chuť do blogování nepřišla úplně. No, a když už se mě tohle nutkání sdílet se světem své zážitky, myšlenky a svou práci drží tak dlouho, řekla jsem si, že je na čase dělat to pořádně. Dávat si na textu více záležet, stejně tak na fotkách a tvořit pravidelně.

A jak už to tak bývá, když se na něco hodně soustředíte, osud/vesmír/cokoliv čemu věříte, vás trochu popostrčí. Mně do cesty poslal Blogerfest.

Letos se Blogerfest konal úplně poprvé a věřím, že ne naposledy. Chvíli jsem váhala, zda si lístek koupit. Většinou na podobné akce nechodím, protože bývají masové a člověk se jen tísní v anonymním davu. Potom se mi to ale rozleželo v hlavě, koupila jsem lístek a začala se těšit. Hlavně protože mezi přednášejícími byla jména blogerek, které sleduji a obdivuji už dlouhou dobu. Program tvořily právě přednášky blogerek a blogerů, proložené skvělými coffee breaks a workshopy.


Jako první přednášela Veronika Tázlerová z blogu Stylish Coffee. Nevím, jestli raději čtu její články, které mi jsou hodně blízké tematicky i stylově, nebo jestli víc obdivuji její sladěné fotky. Verča se podělila o svůj recept na vzhled i funkčnost instagramového profilu. Prozradila, jaké aplikace používá na editaci fotek a jak na jejich úpravu. Můj mobil se hned rozrostl o aplikace Lightroom, Vsco cam a Afterlight.
Následovala prezentace Terezy Dvořákové známé jako La Tereza. Mluvila o tom, jak správě vystavět kompozici článku, jak volit nadpisy, jak používat klíčová slova a také jak by měl blog celkově vypadat. Během jejího povídání mi v hlavě vyskakovalo, co všechno mám na svém blogu nedotažené anebo úplně špatně. Její praktické rady se mi rozhodně hodí, stejně jako byla sranda sledovat fotky jejího chundelatého Huskyho u jednotlivých slidů.
Další přednáška, která se mi zaryla pod kůži, byla od Andy z blogu Fit&fabulous. Andy totiž apelovala na to, aby blogeři svou tvorbou pomáhali čtenářům. Aby články nebyly jen o tom, „co jsem si zrovna koupila nového“, zkrátka aby měly přidanou hodnotu a byly pro čtenáře užitečné. To je jedna z věcí, na kterou se chci více soustředit.

Také jsem měla radost, že jsem naživo viděla Terezu Salte po několika letech, co ji sleduji v online světě.  Ta vyprávěla o svých blogovacích začátcích a o cestě, kterou ušla. Chvíli jsme si povídaly a ano, opravdu je tak milá, jak se z jejích článků zdá.

Tyto přednášky a řečníci byli ti, kteří mě oslovili nejvíce. Celkově byl ale Blogerfest skvělá akce, ze které jsem odcházela nabitá energií a inspirací. Blogerská komunita je úžasně rozmanitá a především tvůrčí skupina lidí. Mám radost, že se objevila tato snaha o propojení i menších či začínajících blogerů. Doufám, že podobných akcí bude čím dál tím více.

Komentáře

  1. Anonymní19/1/20

    Ani jsem nevěděla, že něco takového někdo pořádá.. Zní to jako fajn akce, kde člověk jak píšeš "načerpá inspiraci a elán". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to opravdu moc fajn akce, ale v roce 2019 jsem ji už bohužel nezaznamenala.

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!