Po 15 letech v Národním muzeu


Loni se po dlouhých letech znovuotevřely dveře Národního muzea na Václavském náměstí.
Historická budova byla kvůli špatnému stavu uzavřena od roku 2011. Slavnostní otevření proběhlo 28. října 2018 k výročí 100 let od založení Československé republiky. Pro návštěvníky je nyní zpřístupněna hlavní hala, prostor pantheonu a dvě expozice. Zbytek sálů se stále rekonstruuje a připravuje pro umístění muzejních předmětů. Další výstavy a expozice se budou otvírat během roku 2019 a 2020.





Pamatuji si, jak mě a ségru do Národního muzea brával táta, když jsme byly malé. Může to být klidně už patnáct let, co jsem tu byla naposledy. Tehdy mi to tam připadalo obrovské. Rozlehlé sály plné vzácných předmětů, vycpaných zvířat a drahých kamenů. Když jsme procházeli pod kostrou plejtváka zavěšenou pod stropem, zadržovala jsem dech. Takhle velké zvíře někde žije? Neuvěřitelné. Byl to pro mě kouzelný svět plný pokladů a tajemství. 



Dnes se můžete do Národního muzea zajít podívat na dvě expozice.
První nese název Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava. Ta mapuje významné události 20. století, které byly pro Československo zásadní. Najdete zde originály vzácných dokumentů, jako jsou Pittsburská dohoda nebo Mnichovská dohoda, vojenské uniformy, zbraně a další vybavení, architektonické návrhy významných staveb, které byly ve 20. století postaveny, ale i naprosto běžné předměty z každodenního života. Výstava vám připomene osudové momenty naší historie, vyhrocené chvíle plné napětí a strachu ale i úplně obyčejné dny, které lidé prožívali stejně tak, jako je prožíváme my dnes.









Druhou výstavou, kterou nyní můžete v Národním muzeu spatřit je výstava 2 x 100, která představuje dvě stě nejvýznamnějších předmětů, které se v archivech Národního muzea ukrývaly. A nebojím se říci, že takovouto výstavu jste ještě neviděli. Její pojetí je v muzejnickém světě unikátní. Na první pohled by se možná mohlo zdát, že se k sobě vystavené předměty příliš nehodí a jejich seskupení nedává smysl. Musíte ale poodstoupit o krok dál a zjistíte, že každá část výstavy nese vlastní téma, které artefakty propojuje. Pak je už jen na vás, jak si jejich umístění právě u tohoto tématu odůvodníte. Díky tomu se z diváka a pouhého pozorovatele stává aktivní účastník výstavy. Předměty vás samy budou nutit k přemýšlení, jaké místo zaujímají mezi ostatními, jaké poselství nesou, a co všechno mohou vypovídat, pokud jsou umístěny v různých kontextech.


Celou tuto výstavu jsem si prošla dvakrát a určitě by se tu dalo strávit ještě mnohem více času. Určitě se najdou lidé, kterým tento koncept nemusí vyhovovat a upřednostnili by tradičnější pojetí. Já ale byla opravdu nadšená a myslím, že si tvůrci zaslouží obdiv za to, jakou výstavu vytvořili. 






A co vy, byli jste se v Národním muzeu už podívat? Zaujala vás některá z výstav?

Komentáře

  1. Já jsem Národní muzeum bohužel zatím nenavštívila, ale jak se dívám na fotky, budu to muset napravit. Nádhera! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně tam zajdi, určitě to stojí za to! :)

      Vymazat
  2. To je taková nádhera.....v muzeu jsem byla naposledy před cca 7 lety. Jsem z Moravy, takže musím naplánovat cestu :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výlet do Prahy s návštěvou Národního muzea zní jako dobrý plán :))

      Vymazat
  3. Lucko, tohle je skvělý článek a je potřeba opravdu říct, že skvěle fotíš! :) Národní muzeum je obecně krásná budova, kterou můžeš fotit z různých strach a v různých koutech. Také jsem nedávno byl...dokonce 2x. Poprvé, když ten dům znovuotevřeli. Vystáli jsme si pěkně frontu v zimě a pak jsme se kochali...sama víš, že toho bylo...málo (v hodně velkých uvozovkách). No a nedávno jsem se vydal do Muzea znovu, tentokrát kvůli kupoli, kterou nedávno zpřístupnili. Navíc já jako průvodce na státní památce měl vstup zdarma, tak bych byl hloupej, kdybych té možnosti nevyužil... Ale moc se mi budova líbí a jsem rád, že jsem se do ní mohl podívat díky Tvému článku!!! :) Skvělá práce a myslím, že Tvůj blog budu číst daleko víc, než doposud... :)


    Aleš z www.alesotava.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za takovou chválu. :) Jsem ráda, že se ti článek líbí a doufám, že budou i další.

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!