Středověké městečko uprostřed hor



Bormio není jen lyžařské středisko, o kterém jsem vám psala v tomto článku, je to zároveň i středověké městečko, na které ze sjezdovek shlížíte.
Celé dny jsme trávili lyžováním, věděli jsme ale, že by byla velká škoda, vůbec se do středu Bormia nepodívat. A protože jsme bydleli hned vedle centra, překonali jsme jeden večer únavu a vydali se na průzkumy.

Nejprve jsme zavítali na ochutnávku místní grappy a speciálního likéru Braulio, který vznikl právě v Bormiu. Já tedy tvrdý alkohol nepiju, a tak jsem jen na špičku jazyka ochutnala grappu se stoprocentní arabskou kávou. Zbytek skupinky vyzkoušel třeba borůvkovou, heřmánkovou nebo medovou grappu. Z útulného obchůdku jsme pak zamířili na hlavní ulici Via Roma.







Via Roma je místo, které i během zimních večerů prostě žije. Najdete tu restaurace, kavárny a spoustu obchodů se zářícími výlohami. Do několika jsme nakoukli abychom se trochu ohřáli. Úplným centrem města je náměstí Piazza Cavour s kostelem San Vitale, které pochází z 12. století. Dříve zde vedla obchodní stezka mezi Benátkami a Švýcarskem. Dnes je Bormio známé hlavně díky alpskému lyžování a lázním s termálními prameny.

I přestože jsme si Bormio prošli jen večer, bylo skvělé se o místní historii něco málo dozvědět a prohlédnout si město více, než jen z pohledu ze sjezdovky. Jsem si jistá, že i v létě by tu muselo být kouzelně.










Komentáře

  1. Vypadá to moc hezky. Určitě bych se do takového města ráda podívala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to tam moc pěkné, určitě doporučuji. :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Souhlasím, opravdu v něm měl člověk pocit, jakoby se octl ve středověku. Zároveň to tam je ale opravdu pěkné a útulné.

      Vymazat
  3. Rozhodne nie som dobrý lyžiar, ale kvôli tejto atmosfére by som sa na výlet rozhodne vydala :) Ďakujem za skvelý tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší, že se ti článek líbí. :)

      Vymazat
  4. Vypadá to tam moc hezky. Já na alkohol také nejsem, takže domácím likérem by mě neuctili, ale kdyby to bylo třeba buchty, tak ty beru hned :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tahle historická města já můžu! :-) Moc hezké fotky dokazují, že jste si výlet museli doopravdy užít! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!