Papíroví společníci - Dešťová hůl & Exit West


Za okny je mrazivo. Zem, větve stromů, okna aut i budov pokrývá tenká vrstva ledu. Od úst stoupají obláčky páry a kdo ven nemusí, nejraději zůstává doma. Tma padá brzo a takové večery jsou jako stvořené pro hrnek horkého čaje, tlusté ponožky a dobrou knihu. Přináším vám mé další Papírové společníky.




Dešťová hůl – Jiří Hájíček
Dešťová hůl je můj první střet s tvorbou Jiřího Hájíčka. Ani nevím, jak se mi dostala do ruky, ale jednoho dne jsem jela do školy a měla nos zabořený mezi její stránky. Rovnou odradím každého, kdo má rád rychlou akci, napínavé detektivky nebo thrillery. Dešťová hůl je pomalá, hutná, ale když už jí necháte dostat se vám pod kůži, zůstane tam zadřená dlouho.

Hlavním hrdinou je Zbyněk, muž ve středním věku, který pracuje pro univerzitu v Českých Budějovicích jako expert přes pozemky. Má velký byt, pěknou ženu, auto, stabilní zaměstnání, pohodový život, mohli byste si říci. Také má obrovské problémy se spánkem, početím dítěte a určitě byste o něm neřekli, že je to šťastný a pohodový chlapík. Všechno se ještě zkomplikuje, když se mu ozve jeho první láska a požádá ho o pomoc s problémem ohledně zděděných pozemků.



Skrze stránky této knihy nahlédnete za oponu života úplně obyčejného člověka s obyčejnými problémy, myšlenkami, trápeními. Mohl by to být váš strejda, může to být váš soused, můžete to být vy za 20 let. A to je na tom to nejmrazivější. Každá hádka Zbyňka s jeho ženou, každé sebezpochybňování, každé přemítání nad tím, jaký život vlastně vede, a co je jeho smyslem mi navodilo husí kůži. Na Zbyňkově životě není vůbec nic špatně, na první pohled se musí zdát, že by měl být spokojený, ale při každém dalším řádku knihy si říkáte, že takhle rozhodně nechcete dopadnout.

Jiří Hájíček je navíc velmi nadaný spisovatel. Jeho popisy sirové, zablácené a promrzlé krajiny ve vás zanechají chlad ještě na dlouho.



Exit West – Mohsin Hamid
Uprchlická krize – není tomu dlouho, co bylo tohle slovní spojení nejprobíranějším tématem ve všech médiích. Navzdory tomu, nebo možná právě proto jsem si pořídila knihu Exit West, a rozhodně to stálo za to.



Na stránkách této knihy poznáte Saída a Nadju. Poznáte každého zvlášť a poznáte je spolu jako pár. Zamilují se do sebe ve městě, které je postupem času zdemolováno válkou. Nedostanou šanci na poklidné randění v kavárnách, chození do kin a restaurací, nemají možnost se posupně poznávat jako normální pár, protože s každým dalším dnem je pravděpodobnější, že přijdou o život. A tak se rozhodnou uprchnout. Po celém světě se totiž začaly objevovat záhadné dveře, které mohou kohokoliv přenést na druhou stranu zeměkoule. Statisíce, možná i miliony lidí se dávají do pohybu, aby unikly mizerným podmínkám svého života, válce, hladu nebo chudobě.

Může tohle vůbec vztah dvou dvacetiletých lidí ustát? Má vůbec cenu řešit milostné problémy, když jde o život? Semkne každodenní nebezpečí dva lidi na celý život nebo je naopak rozdělí? 

V knize se střídají linie ze Saídova pohledu i z Nadjina pohledu. Dostanete se tak do hlavy dvěma lidem, kteří vedou každodenní boj sami se sebou, s tím druhým navzájem a proti zbytku světa o holé přežití.

Exit West nebudete chtít odložit, protože po každé přečtené straně prostě chcete vědět, jak to s nimi bude dál. Mně tahle kniha v mnohém otevřela oči. Cítila jsem úzkost, strach i chvilkovou úlevu, podle toho v jaké situaci se hlavní hrdinové zrovna nacházeli. A konec, ten pro mě byl nejsilnější, i když se vlastně vůbec nic převratného nestalo.




Zaujala vás některá z knížek, nebo jste je třeba také četli? S jakými Papírovými společníky trávíte lednové dny vy? Napište mi do komentářů, ať se mohu inspirovat. Tipů na dobré knihy není totiž nikdy dost! 

Komentáře