Život v Praze nebo v přírodě?

V posledních pár dnech se parky, ulice a střechy domů ukryly pod sněhovou přikrývku. V Praze bílo, které by vydrželo déle než jeden den, téměř nepamatuji. Takže i když je venku několik stupňů pod nulou, navlékám několik teplých vrstev a vyrážím na procházky kochat se třpytivou krásou. 


Plně si teď užívám výhody bydlení téměř v centru. Nedaleko našeho bytu je hned několik parků a spousta pěkných uliček a kaváren. Vždy je, kam se jít projít, aniž by bylo nutné, přesouvat se někam MHD. Dříve jsme bydleli více na okraji Prahy a rozhodně se nedá říct, že by to bylo jakkoli malebné prostředí. 

Zároveň ale přemýšlím nad tím, jak by vypadal život úplně mimo velké město. Někde opravdu blízko přírodě, kde bych namísto krásné architektury a historických budov obdivovala vysoké stromy.  





V Praze jsem se narodila, chodila tu do školy a alespoň nyní je v plánu žít tu i zbytek života. Také ale máme chatu za Prahou a stejně tak obě mé babičky mají chalupu na vesnici. Většinu prázdnin a víkendů jsem až do puberty trávila mimo město a na chatu jezdím nesmírně ráda do teď. Je to oáza klidu a odpočinku, nejsem si ale jistá, jestli by byl život mimo Prahu pro mě. Jestli bych byla šťastná. Přicházíme s Danem do věku, kdy téma budoucnosti a toho, kde budeme dál žít přichází do našich hovorů čím dál tím častěji. Bydlení ve městě i v přírodě má svá pro i proti a upřímně, já nad nimi moc ráda přemýšlím. Představuji si, jaká naše budoucnost může být a nejednu procházku jsme strávili pokukováním po místech, kde by se nám líbilo bydlet.

Tak si to pojďme shrnout


Proč zůstat žít v Praze?

• Oba tu máme rodinu a přátele.
• Také tu oba máme práci, kterou máme rádi.
• Bezproblémová dostupnost zdravotní péče, obchodů, zábavy, škol i pracovních příležitostí.
• Vše je blízko, není potřeba mít auto.
• Prahu milujeme – architekturu, památky, energii města, podniky.


Mínusy života v Praze

• Nedostatek přírody. Hory a lesy jsou sakra daleko.
• Ceny bytů jsou šíleně vysoké.
• Nedá se tu jen tak rozvalit s knížkou na zahradě.
• Pokud má člověk auto bez vlastní garáže, je často problém někde zaparkovat.
• Méně prostoru, méně soukromí, hluční sousedé.

Tohle jsou hlavní klady a zápory, které mi teď přicházejí na mysl, ale určitě by se daly najít i další. Je to věc, nad kterou hodně přemýšlím, zatím ale stěhování pryč z Prahy neplánujeme. Neříkám ale, že se to jednou nemůže změnit.

Zajímalo by mě, jak to vidíte vy. Odkud pocházíte a jaké hodnoty jsou pro vás ohledně místa pro život prioritní? Moc ráda si přečtu vaše názory, a třeba mi pomůžete ujasnit si ten můj. Těším se na vaše komentáře. 








Komentáře

  1. Zasněžená Praha je nádherná, úplně se mi zastesklo po pražských procházkách :) Já pocházím z vesnice, s rodiči jsem bydlela kousek od okresního města, ale upřímně mi vesnice nevyhovuje, neustálé dojíždění, nemožnost si zajít do kavárny a sousedi, co o vás ví první poslední.. Tři roky jsem studovala na vysoké v Praze, která je sice nádherná, ale zase mi nevyhovoval neustálý ruch a shon ;) A tak jsem zkusila jít do Brna, které jsem si zamilovala :) Líbí se mi, že to je velké město, kde všechno najdu, zároveň má ale domácí atmosféru a klid :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář a tvé zkušenosti. Teď je v Praze opravdu krásně, a teď v době pandemie tu ani žádný shon není. :D Když jsem byla v Brně na návštěvě, měla jsem také tenhle pocit domácí atmosféry. :) Je skvělé, že jsi našla ideální kompromis. :)

      Vymazat
  2. Na mě je Praha už moc velká, rušná, uspěchaná... Teď sice turisté zmizeli, ale zase mi o to více chybí rodina, kulturní aktivity a obecně celý sociální život. Hodně se mi líbil život v Lucemburku, který je menší a kompaktnější. Nebýt korony, bývala bych se do něj vrátila. Teď řeším skrze současnou rodinnou a pracovní situaci, že se nejspíš budu vracet do rodného Brna, buďto někam na kraj města, nebo do jeho blízkého okolí. V porovnání s Prahou je Brno o dost klidnější a mnoho čtvrtí si pořád drží uzavřenější vesnický charakter. Mám ráda, když můžu vyběhnout po práci na procházku a když na výlet nemusím jet hodinu autem, než vyjedu za město. Zároveň je ale pro mě důležitá snadná dojezdnost do okresního města, dostupnost základních služeb a občanská vybavenost - obchod s jídlem, doktor, školka a první stupeň ZŠ. Takže za mě je kraj města nebo těsně za ním asi ideální volba. Uvidíme, co budu říkat za pár let. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. :) Také jsem zvědavá, jak se má perspektiva během let bude měnit. No uvidíme. :D

      Vymazat
  3. Krásne fotky a ešte lepší článok. Mne sa Praha moc páči a úprimne by som si tam vedela predstaviť život. Ja som mestské dievča a ten ruch mi dodáva energiu. Aj keď milujem prírodu, tak za ňou som ochotná cestovať.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Souhlasím, také mám energii města moc ráda. Bohužel, teď Praha působí trochu smutně. Je příjemné, že tu nejsou davy turistů, ale tím že jsou zavřené veškeré podniky tu je nezvykle ticho a prázdno. Moc se těším, až se vše začne vracet do starých kolejí. Kéž by to už netrvalo dlouho. :)

      Vymazat
  4. Bydlela jsem vždycky ve městě, poté co jsem se přestěhovala do Cardiffu jsem si strašně zvykla na velkoměsto a teď se nemůžu dočkat stěhování do Prahy!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se ti u nás bude líbit a budeš tu spokojená! :)

      Vymazat
  5. V Praze jsem se narodila a v Praze i nyní bydlím. Nedokážu si představit, že bych šla úplně pryč někam na vesnici daleko od Prahy. Na jednu stranu by se mi líbilo bydlet někde kousek za, aby Praha byla na dojezd půl až max hodinku cesty. Mám tu kamarády, maminku a jen tak bych se je vzdát nechtěla. I u nás je poslední dobou téma bydlení aktuální, ale ty ceny pražských bytů ať už se jedná o prodej či pronájem tak jsou furt vysoké.. :-/. Líbilo by se mi mít baráček někde kousek za Prahou, s vlastní zahrádkou, velkým prostorem a klidem. Když je Praha bíle zasněžená, vypadá neskutečně kouzelně, také jsem vyrazila na procházku se pokochat. Popravdě jsem ani nevěřila, že se ten sníh tak dlouho udrží 😍❄.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že ty ceny bytů v Praze jsou teď opravdu šílené. Baráček za Prahou se zahradou a prostorem zní moc hezky. Je to takový kompromis, relativně blízko do města, ale více klidu. :) A třeba by tam i ten sníh vydržel déle než v centru! :D :D

      Vymazat
  6. Ty fotky jsou moc krásné! Já jsem se narodila a žila na menším městě, pak bydlela několik let ve Varech, pak šla za přítelem zase do menšího města. Vždy jsem si myslela, že jsem městský typ a venkov pro mě není, ale teď žiji už pár let na venkově v UK a je to úžasný. To ticho, klid, nikde nikdo, spousta zvířátek a slepičky... Miluji to tu. Asi jsem si o něco více zamilovala právě venkov, ale sama bych si asi utrhla hlavu, kdybych se teď měla na místě rozhodnout, kde budu žít po zbytek života. Je ale fakt, že si člověk musí zvyknout na to, že nemá vše po ruce a občas mi chybí se jít jen tak projít po městě... Ale když přijedu i jen do malého města, kde v ČR bydlíme, jsem hrozně udivená z toho bordelu a hluku, člověk si naprosto odvykne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Páni, anglický venkov, to musí být úplná oáza klidu. Určitě je to hodně o zvyku a o tom, co člověk preferuje. Pár mých kamarádek pochází z vesnice, šly do Prahy studovat, ale nevyhovuje jim to tu, další si zase Prahu zamilovaly. Také bych řekla, že to záleží i na tom, kde se v životě zrovna člověk nachází. Někdy je víc potřeba energie a ruch velkoměsta a někdy klid a pohoda. :)

      Vymazat
  7. Obe skutočnosti majú svoje pre aj proti! Mesto by mi chýbalo, i keď je pravda, že osobne viac inklinujem k tej prírode ♥ Krásne fotografie ♥ 🌸

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně souhlasím, určitě by se těch plusů a mínusů dalo najít mnohem více. Moc ráda si čtu názory vás ostatních, jak na to koukáte. :)
      Děkuji! :)

      Vymazat
  8. Já jsem se v Praze taky narodila. Ale na rozdíl od tebe jsem bydlela v baráku, takže jsem se klidně na zahradu vyvalila. V Motole je dost klid, právě jak někde na vesnici. A dokonce jsou tady i lesy, takže se tam můžeš jít projít. Takže v Praze taky můžeš žít jako na vesnici, ale jakoby...barák si tu asi nekoupíš :D. To jsou velký a velký miliony. Jinak třeba jak jsem teď na Andělu, tak tu taky máme velkej klid. Občas jako někdo něco zatluče, ale jinak je tu klídek. Představa, že bydlim v paneláku, kde je slyšet každý spláchnutí a zakašlání? No tak to bych se posrala. To bych psychicky vůbec nedala :D. Rychlou a uspěchanou Prahu miluju, ale doma chci mít klid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, taky Prahu miluju, ale doma co nejvíce klidu to je možné. :))

      Vymazat
  9. Moc krásné fotky. Osobně je pro mě Praha vzdálené město, ale velmi se mi tam líbí. Zasněžená musí být naprosto NÁDHERNÁ, jak jsem vidět z fotek působí KOUZELNĚ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc, moc děkuju! :) Ano, zasněžená Praha je opravdu krásná, také hlavně proto, že se to moc často nestává. :)

      Vymazat
  10. Miluju Prahu a miluju žití zde. Líbí se mi, jak je vše dostupné v jakoukoliv hodinu i den. Když potřebuju vypnout, tak odcestuji k babičce na vesnici :) Ale na Prahu nedám dopustit, i když souhlasím, že ceny bytů jsou šílené!

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mít možnost utéct k babičce na vesnici je určitě super, když to je někdy potřeba! :) Já na naši chatu jezdím strašně ráda, ale vždy se pak nadšeně vracím do živější Prahy. :)

      Vymazat
  11. Praha je opravdu nádherná, vždy se tam moc ráda přijedu podívat, ale neumím si tam představit život. Také sice bydlím ve městě, ale máme tu dost přírody a ta by mi v Praze chyběla. :) Mimochodem nádherné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! :) I v Praze se nějaká příroda najde, ale souhlasím, také mi poměrně často chybí hory a lesy. Kort teď, když se nedá pořádně nikam jet. :(

      Vymazat
  12. Já mám s Prahou věčný love-hate relationship. Vedle naprosté nemožnosti si zde pořídit vlastní bydlení (což by se dalo velice lehce vyřešit zákazem prodeje nemovitosti cizincům, kteří tady nežijí aspoň 5 let, jak se osvědčilo v zahraničí) mě štve, že pokud člověk nežije vyloženě v centru, pěšky se prakticky nikam nedostane a dojíždění mě aktuálně obírá o dvě hodiny života denně. Přes týden žiju jen prací, doma se stihnu prakticky jen vyspat, což vidím jako velký problém. Nelíbí se mi věčný spěch a ještě pořád si nedokážu představit, že bych tady měla vychovávat dítě. Při hodinovém dojíždění do práce bych na něj neměla moc času a vyrostl by z něj nejspíš pěkný spratek. Proto budoucnost plánuju spíš v menším městě (ale ne maloměstě). Jenže pak Prahu najednou vidím pod sněhem, zvednu hlavu a nedokážu se vynadívat na tu nádhernou architekturu, nadšeně se ztrácím v uličkách v centru, obdivuju, jak je to město okouzlující. Moje malá Paříž. V ten moment vím, jak proklatě mi všechno bude chybět, jakmile Prahu jednou opustím.

    A ty tvoje fotky? MI-LU-JU!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adél, jestli Prahu jednou opustíš, můžeš sem za mnou jezdit i s dětmi na návštěvu! :) A moc děkuju, dělá mi velkou radost, že se ti mé fotky líbí. :)

      Vymazat
  13. Já jsem v Praze už roky a mám zkušenost i z dalších velkých měst v zahraničí a moc si neumím představit, že bych odešla někam na vesnici... ale přírodu taky potřebuji, aspoň park poblíž domu. :) Jenže ty ceny bytů tady! Je to občas až k pláči... Tak snad někde na kraji Prahy, blízko do zeleně a zároveň ne moc daleko od centra, zn. ideál. :)

    PS: Moc hezké fotky.

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, to zní jako krásný kompromis. :)

      Vymazat
  14. Krásný článek, a ty fotky, ach, miluju Prahu! Bydlím ale v malém městě pod pět tisíc obyvatel a musím uznat, že si zatím nedovedu představit, že bych měla žít někde v bytě ve velkoměstě, třeba v Praze. Bydlíme v rodinném domě hned vedle parku a jsem zvyklá na to, že si můžu sednout s knížkou, se snídaní na zahradu, na terasu, koukat na stromy do parku a užívat si klid. Ruch velkoměsta mi tu opravdu nechybí. Do Prahy to mám vlakem 30 minut, takže pro mě není problém dojet. Jednou z věcí, ve které ale v dnešní době vidím plus je rozhodně rozloha katastru našeho města a rozloha katastru Prahy, protože tu, bohužel, nemám skoro kam se jít projít, aniž bych porušila vládní nařízení. :D

    Tereza z blogu Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, my v Praze teď máme na procházky asi o dost větší prostor než lidé z menších měst nebo vesnic. Snad se to už brzy přežene a budeme zase všichni moct žít svobodně. Tu zahradu a terasu ti závidím, musí to být skvělé, hlavně teď, když už začíná venku svítit sluníčko. Užívej si tu pohodu i za mě! :D

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!