Italština, má osobní výzva na rok 2021

 O tom, že se začnu učit italsky jsem mluvila už v roce 2019, jenže zůstalo jen u řečí. Během podzimu 2020 jsem se naučila pár klíčových frází jako „ Io ho fame“ (Já mám hlad.), ale o moc dál jsem se nedostala. Letos z italštiny dělám svou prioritu, nic jiného mi totiž moc nezbývá.


Proč jsem se do italštiny pustila?

Studium italštiny není tak úplně má dobrovolná volba. V rámci mého magisterského oboru máme povinnou zkoušku Akademické čtení z cizího jazyka, a protože zkoušku z angličtiny mám hotovou již z předchozího bakalářského studia, musím si nyní zvolit další jazyk. Většina mých spolužáků navázala na své středoškolské znalosti druhého jazyka. Já se vydala trochu jinou cestou. Na gymnáziu jsem se čtyři roky učila francouzsky. Francouzština je krásný jazyk a opravdu mě bavil. Od ukončení gymplu jsem ho ale ani jednou nepoužila a zapomněla vše, co jsem uměla. Teď už bych se možná tak představila a objednala si v restauraci, ale to je maximum. Zato k italštině mám mnohem blíže. Danova mamka mluví italsky, teta žije v Itálii a švagr je Ital. Na rodinných srazech přes sebe létají slova v češtině, angličtině a italštině. Před celou covidovou situací jsme do Itálie jezdili každý rok lyžovat. Takže když jsem se rozhodovala, jestli má větší smysl oprašovat francouzštinu nebo se začít učit nový jazyk, který mi ale doopravdy k něčemu bude, rozhodla jsem se pustit do italštiny.

Několik měsíců s Duolingem

Znáte aplikaci Duolingo? Pro mě to byl první krok k seznámení se s italštinou. Aplikace je zdarma dostupná pro iOS i Android. V neplacené verzi musíte překousnout reklamy, které se zobrazují po každé ukončené lekci a máte omezený počet srdíček (možnost udělat chybu) na den. Já se v Duolingu učím jen italštinu, ale na výběr máte z nespočtu jazyků. Jediná větší nevýhoda, která mě napadá je, že výuka italštiny probíhá skrze angličtinu. Veškerá slovíčka, fráze i gramatika jsou překládány a vysvětlovány v angličtině. Mně to nevadí, mám dobrý pocit z toho, že si procvičuji oba dva jazyky. A co když se chcete učit právě anglicky? Při výuce angličtiny si jako výchozí jazyk češtinu nastavit můžete.

Aplikace vás provede od úplných základů přes tematicky rozdělené okruhy ke stále složitější gramatice. Jednotlivé lekce vám zaberou jen pár minut, je ale na vás, kolik času s aplikací budete chtít strávit. V případě, že vám dojdou životy (uděláte 5 chyb) aplikace vám lekci ukončí, životy se vám ale do druhého dne obnoví. Jak budete s jazykem postupovat, odemykají se vám postupně další lekce, zároveň vás ale aplikace nutí opakovat si již splněné lekce.


Snažím se splnit každý den alespoň jednu lekci. Duolingo vás bude upozorňovat, abyste nepřerušili řadu dní, které vkuse studujete. Některé dny sice splním rychle lekci, jen abych nepřerušila řadu, většinou ale dělám lekcí víc. S Duolingem italštinu studuji už pár měsíců a pořád mě to baví. Dělat pokroky je prostě návykové.

OnlineJazyky.cz

Ačkoliv je podle mého aplikace Duolingo skvělý nástroj, přeci jen jsem pociťovala, že bych potřebovala něco více strukturovaného. V tu dobu hned dvě slečny, které sleduji na Instagramu sdílely slevový kód právě na koupi kurzu na stránce Onlinejazyky.cz. Neváhala jsem příliš dlouho a kurz si zakoupila. Bez slevy začátečnický kurz italštiny stojí 2 490 Kč. Další jazyky v nabídce jsou angličtina, francouzština, španělština, němčina a ruština. Lekce střídají procvičování gramatiky, slovíček i porozumění textu. K jednotlivým lekcím se můžete vracet a opakovat na co zrovna máte chuť i ve formě, jakou preferujete. Necítíte se na psaní překladu slovíček? Nevadí, můžete si nastavit vybírání z více nabízených možností.

Zkouším teď odpracovat si jednu lekci každé ráno ještě, než se pustím do pracovních a školních povinností. Zatím se mi to docela daří. Ohromným rozdílem, který já osobně silně vnímám proti výuce jazyka, na kterou se pamatuju z gymplu je absence stresu. Angličtina i francouzština mi na gymplu šly, měla jsem dobré výsledky a bavily mě, ale i tak jsem před každou hodinou byla neuvěřitelně nervózní. Především ze strachu udělat chybu a z posměchu spolužáků. Online kurz je pro mě radostí, ne stresem. I když se do něj někdy musím trochu přemlouvat, je to podobné jako se cvičením. Nikdy nelituji oddřené lekce. Naopak mám skvělý pocit, že pro sebe něco dělám, vzdělávám se a rozšiřuji si portfolio svých dovedností.



Tipy na závěr

Kromě kurzu a Duolinga mám i učebnici, ve které si projíždím látku společne s online kurzem. Taky jsem si ještě pořídila dvojjazyčné knížky, na kterých se dá trénovat porozumění textu. Škoda, že ke zkoušce mi nebudou stačit italské pohádky, ale budu muset pracovat s o dost odbornějšími texty. Další aktivitou, kterou sem tam dělám je Youtube. Namísto anglicky mluvících tvůrců si sem tam pustím ty italské a snažím se pochytit, co říkají. Zatím ale rozumím každému pátému až desátému slovu.

Jak jste na tom s jazyky vy? Studujete nějaký? Nasdílejte mi své tipy pro snazší a rychlejší učení. 😊



Komentáře

  1. Hodně štěstí s učením! Za mě nejvíce fungovalo mluvit, mluvit, mluvit (ačkoliv to ze začátku nejde a člověk si vypomáhá, jak může) a pohybovat se v cizojazyčném prostředí. Skvělé jsou cesty do dané země, aby bylo možné procvičovat naživo, a mnoho zahraničních komunit pořádá v Praze pravidelná setkání, když zrovna neřádí covid. Obojí je v současné době komplikované, ale třeba najdeš cestu na procvičení právě skrze rodinu. Jsi dobrá, že to zvládáš samostudiem, a moc ti držím palce. Kamarádka se za 9 měsíců na praktickém Erasmu v Itálii naučila italsky tak dobře, že tlumočila na konferenci a místní si mysleli, že je rodilá Italka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :) Kdyby to šlo, hned bych se sebrala a jela do Itálie na "studijní dovolenou". :D Třeba to v létě/na podzim vyjde. Tou dobou bych si třeba už mohla s jazykem být jistější. Před kamarádkou opravdu klobouk dolů!

      Vymazat
  2. Skvelé tipy, hlavne tá stránka onlinejazyky.cz tú som nepoznala ale vyzerá to super.
    Ja sa už asi rok dostávam naspäť k španielčine. Mala som ju na strednej, ale tam som sa jej ja blbá nevenovala tak ako by som sa mala a doteraz si pamätám ako mi profesorka povedala, že ona si je sto percentne istá, že ju raz budem potrebovať. Nuž a som dva roky von zo strednej a tu sa mi do života pritúla moja láska a je z Kuby. Síce ovláda Slovenčinu a pri ťažších vetách volíme angličtinu, ale aj tak by som raz chcela ísť s ním na Kubu a porozprávať sa s jeho kamarátmi a rodinou. Takže som oprášila staré učebnice ešte zo strednej a nejak sa sama k tomu dostávam. Škoda, že som nebola vtedy múdrejšia, nuž človek sa učí na vlastných chybách.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se Španělštinou moc držím palce! Hlavně máš mnohem příjemnější motivaci než je moje zkouška z akademického čtení. :D Kdyby jsi se chtěla do kurzu od Onlinejazyky.cz pustit, doporučuju zkusit googlit nebo projet Instagram, třeba také někdo bude nabízet zrovna slevový kód. :)

      Vymazat
  3. Sice ses do toho pustila, říkáš, nedobrovolně, ale když jsi se chtěla učit italsky už v roce 2018, tak to bylo asi znamení, že bys s tím opravdu měla začít a plnit si tak výzvy nebo cíle :) Já mám cizí jazyky moc ráda. Kromě angličtiny jsem se na školách učila francouzsky, pak chvilku německy, oba jazyky se mi samozřejmě už vykouřily z hlavy, protože jsem je nikdy nepoužila. V čem jsem se ale naopak o hodně posunula je chorvatština a to díky tomu, že jsem několik let pracovala s Chorvaty a to člověk dost odposlouchá a může si s nima povídat a trénovat a ptát se co které slovo znamená, když nevím. Pak jsem jeden semestr chodila na švédštinu, jakožto nadšenec pro severské země a budoucí zaměstnanec ikey. Nebyla to ale jen nová práce a totální změna režimu, do toho ještě i nový vztah a na švédštinu už absolutně nezbýval čas a energie. Ale bavilo mě to, tak třeba zase někdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš úplnou pravdu, snažím se k tomu přistupovat jako k výzvě, která mě posune dál, a ne jako k otravné povinnosti. :) Určitě souhlasím, že trénink s rodilými mluvčími je tou nejlepší školou. Celkově možnost někde trénovat mluvení je hodně důležitá. Já jsem prolomila strach mluvit anglicky také právě při práci s cizinci.

      Vymazat
  4. To je skvělé, moc mě baví, že jsi to vzala jako výzvu a vypadá to, že jsi se do toho pustila s vervou. To je první a hlavní krok.
    Já jsem se od základky učila němčinu, která mi absolutně nešla, myslela jsem si, že jsem levá na jazyky. Pak na střední přibyla angličtina a ta mi šla levou zadní, dodnes lituji, že jsem s ní nezačala už na základce... Protože mi šla, tak mě i bavila a dodnes se jí ráda učím. Nejvíc jsem se naučila při koukání na videa na youtube, a určitě mi pomohlo a stále pomáhá i sledování filmů a seriálů v aj i s aj titulky. Občas mě napadne, že bych se také pustila do dalšího jazyka, ale říkám si, že už takhle nestíhám vše, co chci, a že dokud neumím perfektně anglicky, tak chci radši čas věnovat angličtině.
    Držím ti moc palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. :) Také bych řekla, že mi s angličtinou hodně pomohla videa na youtube a seriály. Je skvělé, že se v angličtině stále posouváš. :)

      Vymazat
  5. Duolingo byl můj velkej pomocník s učením na gymplu, když jsem měla španělštinu. Docela mě mrzí, že jí uplně neovládám, ale tak třeba se k ní jednou vrátím. Hodně štěstí s učením!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Nikdy není pozdě si jazyk oprášit a zase se do něj pustit. :)

      Vymazat
  6. Ať ti jde tedy učení od ruky, moc ti držím palce! :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!