Směr venkov



Během dlouhých zimních měsíců, kdy za okny sněží a mráz zalézá i pod ten nejteplejší svetr, se těším na letní dny strávené na naší chatě. Slunění se na zahradě, koupání v bazénu, čtení hromady knih, grilování a sezení u ohně, to jsou pro mě symboly letní pohody.

Dalo by se říci, že jsem tam vyrostla. Pod dvěma vysokými smrky jsme se ségrou vařily lektvary z písku a šišek, lezly jsme po stromech a v keřích a prožívaly spoustu dobrodružství. Hrozně ráda bych se do těch časů někdy vrátila. Jediné, co člověka tehdy trápilo, byla otázka, co dnes bude k obědu.  

Jakmile nám skončilo zkouškové, bylo rozhodnuto, jede se na chatu. Kde jinde si lépe odpočinout od Prahy, chaosu, lidí a hromady papírů s učením. S Danem jsme si sbalili svých pět švestek a hodně vína k tomu a už jsme šlapali na bus. S batohem na zádech, rukou v ruce a úsměvem na tváři jsme odstartovali letošní prázdniny.

Přes den jsme si hodiny a hodiny četli, popíjeli kávu, nasávali sluneční paprsky a chladili se v bazénu. Jedinou „povinností“ na celý den bylo zalití zahrady a umytí nádobí. Na chatě není koupelna. Teče tu jen studená voda z venkovního kohoutku a nádobí se myje ve velkých škopcích venku pod širým nebem. Pro někoho možná velká nepříjemnost, pro mě spíš změna od každodenního stereotypu a také malé uvědomění toho, jak pohodlně si vlastně žijeme.

Nejlepší ze všeho bylo večerní posezení u ohniště. Opékali jsme buřty a potom do noci popíjeli víno, sledovali tančící plameny a probírali všechno možné i nemožné. Nad hlavami nám zářil Velký vůz a najednou kolem nebyl nikdo a nic, kromě nás dvou. 

Věřte mi, že vracet se do Prahy se mi ale ani trochu nechtělo. :)
L.


Mamky domácí chleba je prostě nejlepší.









Komentáře

  1. Představa chaty mě dřív nijak nelákala, ačkoliv jsem léta v dětství trávívala u babičky na chalupě na kraji vesnice, ale teď tomu čím dál víc začínám přicházet na chuť. Příroda, čtení, opékaní buřtů...to bych si opravdu nechala líbit. Skvělé, že máš takové místo, kde načerpat energii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to místo, kde si nejvíce odpočinu, všem vřele doporučuji. :))

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!