Za chorvatským sluncem II - hora Svatý Jiří

Jak jsem psala v minulém článku z Chorvatska, nikdy netrávíme rodinnou dovolenou jen u moře. Vybíráme místa tak, aby v okolí šlo udělat více různých výletů. Snažíme se vidět, co nejvíce jde. S horou Svatý Jiří to bylo ale trochu jinak. Věděli jsme, že je blízko ale jet tam nebylo původně vůbec v plánu. A hned vám povím proč.

Svatý Jiří je s výškou 1762 m.n.m. druhou nejvyšší horou Chorvatska. Na vrchol s úžasným výhledem se dá vyjet autem po 26 km dlouhé silnici. Má to ale háček. Silnice je prakticky nepřetržité stoupání velmi klikatými serpentýnami, ale co je hlavní, většinu času je jednoproudá. Respektive tak úzká, že budete co chvíli zastavovat na mírně širších úsecích tak, byste se nějak zvládli vyhnout protijedoucím vozidlům. Je to cesta pro zkušené řidiče, kteří nemají strach z výšek, protože některá místa oplývají krásným výhledem ze skály dolů.





I pro mě jako neřidiče to byl trochu stresující zážitek, mamka která výšky opravdu nemusí, z toho byla o dost víc hotová. Zato táta, který seděl za volantem, ten byl úplně v pohodě. Každý to má holt jinak. Hlavní je, aby řidič byl ten, co ho výšky a nepříliš bezpečně vypadající cesta nerozhází.

Když už se ale dostanete na vrchol, rozhodně nebudete litovat. Výhled, který se vám ze Svatého Jiří naskytne, vám vezme slova. Bílé skalnaté vrcholky vypadají, jakoby je pokrýval sníh, je tu o 15 stupňů nižší teplota než v údolí a modré moře na horizontu plynule přechází v oblohu. Příroda je prostě tak nádherná. Cestou na vrchol potkáte i restauraci, kde se můžete zastavit na něco osvěžujícího a zároveň si užít pohled na pobřeží, které z vrcholku Svatého Jiří vidět není.





Po úzké kamenité stezce vedoucí kolem vysílače, který jediný celý zážitek trochu kazí, dojdete k malé kapličce. Těch jsem na okolních kopcích zpozorovala více. Cestou také uvidíte malá kamenná stavení, která jsou kupodivu i dnes obydlená. Poznáte to podle záhonů plných zeleniny, které se tu a tam rozprostírají na rovných prostranstvích mezi vrcholky. 

Nebýt turistů, musel by tu být opravdu božský klid.











Komentáře