Lyžovačka v Itálii - zkušenosti, rady a tipy


Azurově modrá obloha, třpytící se sníh, nekonečné sjezdovky a ostré vrcholky hor všude kolem.
Italské Dolomity jsou podle mého tou nejlepší volbou pro zimní dovolenou. Letos jsme tu byli už čtvrtým rokem a skoro vždy bylo takhle nádherně. A protože mi tyhle zájezdy přijdou naprosto geniální, podělím se s vámi o to, jak můžete do Itálie na pořádnou lyžovačku "snadno a rychle" i vy.




Každý rok jezdíme s cestovkou České kormidlo. Podobné zájezdy určitě organizují i další společnosti, my jsme ale byli vždy spokojení, a tak nebyl důvod poohlížet se jinde.

Jak to funguje?

Na stránkách Českého kormidla si vyberete středisko nebo rovnou hotel, kam chcete jet. Zvolíte počet osob, zaplatíte a v tu chvíli je prakticky hotovo. Veškeré pokyny vám poté přijdou do mailu. My každoročně volíme pětidenní zájezd, pozor, nejedná se ale o 5 lyžovacích dnů. První den a poslední den jsou obětovány cestě. Autobusem se vyráží z Prahy a poté se zastavuje na dalších místech jako např. Jihlava, Brno, Mikulov (dle konkrétního zájezdu). Nemusíte být z Prahy, abyste na takový zájezd mohli jet. Cesta trvá celou noc a ráno se přijede do Itálie. Doba strávená v autobuse se pohybuje od 12 do 15 hodin podle vzdálenosti střediska.

Po příjezdu se jde rovnou lyžovat. Zažili jsme zájezd, kde se do lyžařského vybavení převlékalo přímo na parkovišti u sjezdovky (to je trochu dobrodrůžo, ale nic co by člověk nezvládl) nebo, jako letos, bylo pro převlékání vyhrazeno lobby hotelu, ve kterém jsme poté byli ubytovaní. Pak se jde rovnou na svah. Po lyžování a návratu do hotelu se teprve ubytujete. V ceně je polopenze, tedy večeře a snídaně. Celý druhý den se lyžuje. Je samozřejmě na vás, jestli si ale lyžování budete chtít dát třeba jen dopoledne a odpoledne se projdete po městečku, zajdete do sauny nebo budete spát. Třetí den ráno se vyklízejí pokoje, jde se na svah a hned po lyžování se už jen všichni převléknou a odjíždí se zpět do Čech.

Mohlo by se zdát, že je zájezd krátký, dá se ale koupit i delší verze, kde jsou 4 – 5 lyžovacích dní.  




Co všechno je v ceně zájezdu?

Letos jsme zaplatili přesně 6090 Kč na osobu. V této částce je zahrnuta doprava tam i zpět, skipas na tři dny, polopenze (2x snídaně, 2x večeře) a ubytování (2 noci). Vše ostatní si musíte hradit sami, tedy například obědy na sjezdovce, pití k večeři (ano, Italové nedávají ani vodu k večeři automaticky, jakýkoliv nápoj si musíte zaplatit), skleničku vína po večeři, suvenýry apod.

Podle čeho si zájezd vybrat?

V nabídce Českého kormidla je opravdu velké množství možností. My jsme vystřídali střediska Folgarida – Marilleva, Paganella, Civetta (2x). Při výběru jsme koukali hlavně na to, kolik sjezdovek dané středisko nabízí, jak jsou dlouhé a jaké náročnosti nabízejí. Musím říct, že všechna tři střediska jsou moc pěkná. Na Paganelle se ocitnete mnohem výše, než jsou ostatní vrcholky a můžete pod sebou vidět doslova moře mraků. Ve středisku Folgarida – Marilleva je vhodná i pro méně zdatné lyžaře, sjezdovky jsou dlouhé a je tu opravdu velký výběr. Středisko Civetta je podle mého z těchto tří nejkrásnější. Tyčí se nad městečkem Alleghe, které leží na břehu jezera. Místo jako z pohádky a ty výhledy jsou neuvěřitelné.

Poprvé jsme si vybrali ubytování s přímým přístupem na sjezdovku. To mělo obrovskou výhodu v tom, že jsme nemuseli každé ráno a večer po lyžování dojíždět k hotelu skibusem. Hotel měl úžasný výhled, ale jinak nebyl nic extra. Určitě je dobré podívat se, jak daleko se vaše ubytování od sjezdovky nachází. Na Civettě měl hotel přímo vlastní miniskibus a dojížděli cca 5 minut, což byla opravdu pohoda. Na Paganelle jsme museli na místní linku skibusu a docházet na ni přeskáčích a lyžemi na rameni už bylo trochu míň příjemné.

Mrkněte taky na komentáře, které lidi na internetu o jednotlivých střediscích, to vám s výběrem také může hodně pomoci.

Velký rozdíl také může být to, zda jedete přes týden nebo přes víkend. Počítejte s tím, že o víkendu bude na sjezdovkách (a hlavně ve frontách na lanovky) o něco více lidí. Musím ale podotknout, že tím, jak jsou italská střediska velká, se počet lidí hodně rozptýlí a nikdy jsme ve frontách nečekali dlouho. Ve všedních dnech je spíše pravidlem, že nečekáte vůbec a rovnou nastupujete do kabinky/nasedáte na lanovku.




Tipy a zkušenosti, co se hodí vědět

  • Jelikož se jede celou noc, vezměte si na sebe pohodlné oblečení a hlavně si přibalte polštářek a deku. Věřte mi, budete rádi, že se máte do čeho zachumlat a nebude vám zima.
  • Během jízdy se cca každé 4 hodiny zastavuje na čerpacích stanicích – v ČR, Rakousku a Itálii. Mějte s sebou drobné, jak koruny, tak eura, na toalety a na něco dobrého na zub.
  • Kartáček a pastu s sebou do autobusu! Během cesty nebudete mít přístup ke svým zavazadlům a tak všechno, co budete potřebovat během cesty i první lyžovací den na svahu, mějte u sebe. A moci si ráno po noci v autobusu vyčistit zuby na benzínce je opravdu příjemné.
  • Vezměte si s sebou sluneční brýle a opalovací krém. Horské slunce je opravdu ostré a spálit si na lyžích obličej je raz dva. I když na ježdění máte lyžařské brýle, za sluneční brýle budete vděční během obědové nebo kafíčkové pauzy.
  • Italové používají jiné zásuvky než my a některé nabíječky by vám nemusely pasovat. Nezapomeňte si pořídit cestovní adaptér. S jednoduchou úzkou nabíječkou na samsung  není problém, ale větší kulaté byste do italských zásuvek nenacpali.



















Komentáře

  1. Ahoj :) jsem na tvém blogu poprvé, ale naprosto mě uchvátil design a krásné fotky! :) Hlavně ta první, ta je top.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mockrát děkuju za krásný komentář! Tak doufám, že tu třeba nejsi naposledy :)

      Vymazat
  2. Také jsem letos vyrazila s Českým Kormidlem. Naši jezdí každý rok, ale já dřív kvůli škole nemohla. Byli jsme v Aprice a bylo to super. Jen jsem si tedy nevzala opalovák a to se mi vymstilo 🙈 s těma zásuvkama to mají nějak mexicky... polovi zásuvek v pokoji mi nešla a druhá zase jo 🤷🏼‍♀️

    CZECHHONEY - V.'s World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aprica z fotek teda vypadá taky nádherně, možná o ní popřemýšlím příští rok. :)

      Vymazat
  3. Tak...a gratuluji, právě jsem si Tě vybral jako svého učitele focení! :-D Né, teď vážně...fotky na Tvém blogu vypadají fakt hodně dobře a myslím, že díky nim dokážeš čtenáře přesunout z obýváku přímo do Itálie! :) Fakt se mi ty fotky líbí a máš se čím chlubit. Co se týče článku samotného, děkuji za inspiraci a také za tipy a rady. Chci poznávat nová místa, získávat zážitky a když si uvědomím, že jsem na lyžích naposledy stál cca před 9 lety, tak s tím musím něco dělat! :-D Doteď si vzpomínám, jak jsem jel na vleku, bylo mi asi 13 let a seděl jsem na té klasické kotvě. Takže jsem je a jel, díval se kolem sebe a najednou...PRÁSK!!! Napálil jsem to přímo do toho sloupu (do kterého jsem si nikdy nemyslel, že by šlo takhle najet). No, ostudy bylo hodně a to je asi moje nejintenzivnější vzpomínka na to, jak jsem se učil lyžovat! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D ale v té Itálii to bylo tak nádherné, že snad ani nešlo udělat ošklivé fotky :D Každopádně tvá příhoda z lyžování mě pobavila, snad se ti nic nestalo, a další pokusy budou jen a jen lepší! :)

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!