4 knihy, které mi změnily pohled na svět (a ani jedna není motivační)


Dnes na mě na facebooku vyskočila fotka stará přesně 3 roky.
Dvě velké krosny nacpané k prasknutí – spacáky, karimatky, stan, ešus, stařičký lihový vařič a polívky z pytlíku. S Danem jsme vyráželi poprvé společně pod stan a já se strašně těšila. Že budeme jen sami dva v krásné přírodě, že bude spousta času na povídání, objevování míst a zpomalení od ruchu Prahy.
Uběhly na den přesně tři roky a já sedím za monitorem v teplém svetru, protože venku je dnes spíš podzim než léto. Ani s tou dovolenou to nevypadá o moc líp. Poslední půlrok se točí kolem psaní bakalářky, zkouškového, přípravy na přijímačky a práce.

A taky čtení, hodně čtení. Hlásila jsem se na dva magisterské obory, které oba vyžadují dodání seznamu prostudované odborné literatury. Tak jsem ležela v knihách a článcích až se mi písmenka míhala před očima. Některé z textů, které jsem přečetla, mě zaujaly opravdu hodně, a proto jsem se rozhodla se s vámi o své dojmy podělit. Předem předesílám, že jde o náročnější knihy dvě v angličtině. Jejich přečtení, nebo alespoň prolétnutí vám ale může úplně změnit pohled na svět kolem vás.


A Geology of Media – Jussi Parikka

Jussi Parikka je finský profesor a autor několika knih. Zkoumá dobu, ve které žijeme, procesy a faktory, které ovlivňují nás i celou planetu. Co si představíte, když se řekne pojem „média“? Napadne  vás internet, sociální sítě, zprávy v televizi nebo noviny, časopisy a žurnalisti? Nebo něco úplně jiného? Tipuju, že nikoho z nás nenapadnou prvky jako stříbro, uhlík nebo měď. Právě ty jsou ale základem každého mobilního telefonu a počítače, bez kterých bychom o žádných digitálních médiích nemluvili. Těžba těchto a mnoha dalších prvků s sebou nese velké množství sociálních problémů jako špatné pracovní podmínky, práce dětí, zdraví nebezpečné továrny, vznik nezrecyklovatelného odpadu atd. Co se se všemi těmi starými telefony, tablety a počítači děje po tom, co je odložíme jako zastaralé? Jussi Parikka vás donutí uvědomit si, jak hmotná média ve skutečnosti jsou, a co všechno se s nimi pojí.

Pokud vás téma zaujalo, ale nechce se vám pouštět rovnou do celé knihy, doporučuji tento rozhovor: https://wave.rozhlas.cz/medialni-teoretik-parikka-automatizace-a-umela-inteligence-nesmi-udrzovat-5981104

Budeme žít věčně? - Roman Brinzanik, Tobias Hülswitt

Spisovatel Tobias Hülswitt a fyzik Roman Brinzanik sestavili knihu plnou rozhovorů s osobnostmi z různých oblastí, kde diskutují o možnosti nesmrtelného lidského života. Technologie se neustále posouvají dopředu a v oblasti medicíny je dnes možné to, co by před deseti lety nikoho ani nenapadlo. Jaká je tedy vize budoucnosti? Propojí se lidský život a zdraví natolik s technikou a umělou inteligencí, že vymizí nemoci, stárnutí i dokonce umírání? A jaké vlastně mají technika a nová média vliv na společnost, jaké přinášejí změny a problémy? Skrze rozhovory se seznámíte s různými názory a pohledy na současný svět a jeho směřování. Kniha možná otvírá mnohem více otázek, než poskytuje odpovědí. Myšlenky, které kniha rozebírá, vám možná nedají spát, a právě proto stojí za přečtení.


Psychologie Médií – David Giles

Knihu Psychologie médií by si podle mě měl přečíst každý, kdo se pohybuje na internetu a sociálních sítích. Kniha vás stručně seznámí s historií médií ale většina textu je zaměřená na to, jakým způsobem média ovlivňují lidskou psychiku a společnost. Giles rozebírá témata jako propojení médií a kriminálního chování, vnímání vlastního vzhledu, vliv médií na vznik nemocí jako anorexie, úzkostné poruchy nebo třeba popisuje, proč mají lidé potřebu sdílet své životy a touhu bíti slavnými. Kniha není příliš dlouhá a je psána poměrně jednoduše, autor vás neunudí odborným jazykem ani sáhodlouhými pasážemi. I přesto, že Psychologie médií vyšla v roce 2012 a nezahrnuje tedy nejaktuálnější technologický vývoj, je skvělou pomůckou pro pochopení vlivu médií na člověka a jeho vnímání sama sebe, druhých i celé společnosti.

Alone Together - Sherry Turkle

Sherry Turkle je americká profesorka, která se zabývá společenskými vědami, vědou a technologiemi. Kniha Alone Together (Sami spolu) má podtitul: Why We Expect More from Technology and Less from Each Other v překladu Proč očekáváme více od technologií a méně od sebe navzájem. Sherry Turkle v knize detailně rozebírá vztahy mezi člověkem a umělou inteligencí, například jednoduchými roboty jako byla hračka Furby (pamatujete si ho?). Jaký vzniká mezi robotem a člověkem vztah, jak k takové technologii přistupujeme a jak nás ovlivňuje. A hračky, které umí mluvit a interagovat s člověkem jsou jen začátek. Co takoví roboti, kteří jsou určeni pro péči o domácnost nebo o seniory? Interakce s těmito technologiemi se pro nás stává stále více přirozenou, zatímco mezilidská interakce mnohdy přechází do pozadí. Kolik z nás raději napíše zprávu nebo e-mail, než aby někomu doopravdy zavolali a mluvili s reálným člověkem? Turkle popisuje, jak stále více preferujeme komunikaci skrze sociální sítě než tu osobní. To není nic nového, pro mou generaci to je naprosto přirozené. V knize ale je ale podrobněji rozebráno a ukázáno na dobře pochopitelných příkladech, jaké důsledky na jedince i na společnost digitální technologie mají.

Rozhodně doporučuji shlédnout přednášku Sherry Turkle na TED: https://www.ted.com/talks/sherry_turkle_alone_together




Jak na tom jste vy se čtením nebeletristických knížek? Sáhnete někdy po odborné literatuře? Četli jste v poslední době něco, co vás hodně zaujalo?

Komentáře

  1. Skvělej článek. Moc ti děkuju, zkusím některé z knih sehnat.

    Jo a Furbyho jsem milovala💕🙏.

    Verča ze Ztracena v Praze ║ LEVNÝ NUDE RTĚNKY Z DROGÉRIE? YES, PLEASE!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za pochvalu! :) Ty dvě české jsem sehnala v městské knihovně, pokud tě zaujaly ty anglické, mohu poslat odkazy, kde se dají zdarma stáhnout. :)

      Vymazat
  2. Psychologii médií jsem četla v rámci studia a je to zajímavá knížka, která člověku otevře oči :) O ostatním jsem neslyšela a neznám je..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, určitě dává podněty k zamyšlení. :) A zaujala tě některá z knížek podle popisu? :)

      Vymazat
  3. Zajímavé knihy. Snad o žádné jsem ještě neslyšela. Díky za tipy :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) jsem ráda, že sdílím něco pro čtenáře nového a snad tedy i zajímavého.

      Vymazat
  4. To su zaujimave tipy na knižky. Najviac ma zaujala - Budeme žit večne? - tu by som odpovedala, že podla mna ano. Lebo to všetko, čo ludstvo dokázalo len za posledných 100 rokov, tak by som sa už vobec nečudovala, keby vynájdeme niečo na nesmrtelnost, či mladnutie..
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  5. Občas sáhnu i po odborných knížkách, nebo po knížkách, který mi mají co předat (motivační, seberozvojové). V poslední době mě zaujal Instalajf, protože jsem chtěla nahlédnout pod pokličku sociálních médií, ale úplně jsem nedostala to, co jsem chtěla. V knížce bylo víc prostoru věnováno influencerům, než informacím, jak působí sociální sítě na psychiku. Takže určitě dám na tvé doporučení a pustím se do Psychologie médií. Myslím, že tahle knížka by mohla konečně splnit má očekávání.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!