Bormio & Santa Catarina - střediska, která chcete vidět



Tak jako každý rok jsme i letos vyrazili na pořádnou lyžovačku do Itálie. Je to už prostě tradice, na kterou se každou zimu těším. My happy place.
Kdybych si měla vybrat, jestli už nikdy nepojedu k moři nebo na hory rozhodně bych se nevzdala hor. Ten pocit, když na vrcholku sjezdovky vystoupím z lanovky, nandám si lyže, a poprvé se odrazím a rozjedu, je prostě k nezaplacení. Miluju volnost, kterou při lyžování cítím. Můžu se řítit po sjezdovce a jsem to jen já, kdo má nad rychlostí a oblouky kontrolu. Zajímalo by mě, jaká činnost ve vás vzbuzuje podobné nadšení, podělíte se v komentářích?


Bormio 12. – 16. února 2020

tomto článku jsem vám psala, s jakým zájezdem na hory jezdíme. Přidala jsem i pár rad a tipů, které by se vám mohly hodit. Kdyby vás zajímalo cokoliv dalšího, co se v článku neobjevilo, určitě dejte vědět. Bormio je poměrně malé alpské městečko, které leží blízko u Švýcarských hranic. Ze Švýcarska na italskou stranu vede tunel Munt la Schera, který je dlouhý přes tři kilometry a široký pouze pro jedno auto. Není tu žádný druhý pruh a vidíte jen tečky světel před sebou a dlouhou úzkou chodbu. Udělal na mě opravdu dojem. Když jsme z tunelu vyjeli v Itálii už pomalu svítalo a před námi se začaly objevovat nádherné alpské vrcholy. Rozespale jsem mžourala z okénka a nemohla se dočkat až budu stát na sjezdovce.

Asi ani nemusím popisovat, jaká paráda to byla. Ale stejně vám to popíšu. Když jsme poprvé vyjeli na nejvyšší bod hory Cima Bianca nemohla jsem potlačit úsměv. Nad hlavou modrá obloha, všude kolem zasněžené hory, o které se lámaly paprsky slunce a sjezdovka téměř jen pro nás. V tu chvíli nemyslíte na žádné starosti nebo povinnosti. Jste tam jen vy a prudký kopec před vámi, který čeká na to, až se do něj zaseknete hranami lyží. Rychlost, volnost a špetka adrenalinu.


Bormio je skvělé středisko. Město se nachází v 1 225 m.n.m., lanovkou se dostanete na vrchol ve výšce 3 012 m.n.m. K dispozici tu je 50 kilometrů sjezdovek různých obtížností. Líbit se tu bude začátečníkům i zdatným lyžařům/snowboardistům.

V rámci našeho skipasu jsme jeden den navštívili ještě druhé středisko - Santa Caterina di Valfurva. Tady nás zaskočil poměrně silný vítr, kvůli kterému se kabinkové lanovky sem tam opravdu hodně houpaly, nebo je pro jistotu několikrát zastavili. Na vrcholku ve výšce 2 887 m.n.m. foukal vítr tak, že se kolem vznášela oblaka sněhu. Někoho by to mohlo odradit, mně se ale trochu extrémnější podmínky líbily. Hned to bylo větší dobrodružství. A hlavně, tohle místo je opravdu nádherné a byla by škoda nechat si ho ujít.

O poledních pauzičkách jsme se slunili na terase restaurace a cpali se buď pizzou nebo lasagnemi. Popíjeli jsme cappuccino a užívali si nádherný výhled. Také jsme se vypravili podívat do centra Bormia a vyzkoušeli jsme ochutnávku místních grappových specialit. Jak to v Bormiu vypadá po setmění vám ale ukážu až v příštím článku. :)









Komentáře

  1. Nooo, já jsem zase závislá na sluníčku a moři. Hory moc nemusím. Ale zase mám ráda pizzu😂. Já můžu na horách akorát tako bobovat😂. Ale je super, že sis to užila. Hory jsou strašně krásný. Klidně bych jen tak ležela na lehátku a četla si. Nikde nikdo, a já měla jen výhled. Jenže by muselo bejt tak 20 stupňů. Haha.

    Verča ze Ztracena v Praze | Obrovská nálož oblečení ze ZALANDO - vyplatí se tam nakupovat? | HAUL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele bobování je taky super sranda! :D Letos jsme měli docela kosu, ale loni, když jsem byla na Civettě, tak tam by sis v lehátku četla a opalovala se úplně v pohodě, bylo tam fakt teploučko i na svahu. :)

      Vymazat
  2. Jééé, krásný fotky :) :)
    Taky bych se takhle vysoko někdy chtěla podívat :) a i si zaližovat. I když v tom jsem začátečník :)
    Mě naplňuje posilani pohledů (postcrossing), geocaching a psani o tom :)
    Plus mám ráda pěší chůzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. :) Rozhodně Itálii na lyžování doporučuju, je to fakt paráda. A když se vychytá termín v týdnu, tak budeš mít svahy jen pro sebe. Posílání pohledů je moc zajímavý koníček. Jak to funguje? Posíláš rodině a kamarádům nebo je nějaká postcrossingová komunita a posíláte si pohledy navzájem?

      Vymazat
  3. To je nádhera :) já lyžuji jen trochu, nějak moc dobře to neumím :D
    Mám ráda hodně běžky. A mí dva hlavní koníčky jsou tenis a koně, tam se cítím šťastná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Leni, mě si běžky zatím nezískaly, stála jsem na nich párkrát a vždy jsem si odnesla modřiny, jak jsem pořád padala :D

      Vymazat
  4. Hory miluji ve všech ročních obdobích a z lyžování mívám podobné dojmy jako ty. Svoboda, naprostá koncentrace a zároveň spojení s přírodou. Vážím si každého dne na kopci. Letos jsem byla poprvé ve Francii, která mi osobně přijde trochu přeceňovaná (v Rakousku si zalyžuji stejně dobře, ale s lepším zázemí), příští rok zvažuji zkusit Itálii, takže tip na hezký areál se hodí, ačkoliv věřím, že to je v těchto výškách všude podobné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že to má někdo stejně jako já. :) Itálii můžu na lyže opravdu doporučit, pokaždé to tam byla paráda. Nejvíce se mi asi líbilo ve středisku Civetta. :)

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!