Jen tak pro radost

Jak často děláte věci, jen tak pro radost? Pro samotný zážitek z činnosti? 

Čas většiny z nás je rozdělen na dobu, kdy pracujeme a osobní čas. Já mám někde mezi tím ještě studium magisterského oboru. O škole a práci teď ale mluvit nechci, chci se zaměřit na tu vzácnou třetí kategorii – volný čas. Protože se mi zdá, že navzdory svému označení mnohdy moc volný nebývá.

Kde se tenhle můj pocit bere? Nechci generalizovat, samozřejmě existují výjimky a také nespočet pohledů na věc. Budu mluvit ze své osobní perspektivy. Žijeme ve světe, kde nic není zadarmo. Pokud to chce člověk někam dotáhnout (až už jsou jeho cíle jakékoliv), musí na sobě pracovat. Studovat, získávat praxi a pracovní zkušenosti, rozvíjet své schopnosti a dovednosti, vzdělávat se. Málokomu spadne jeho vysněná práce/projekt/podnikání jen tak do klína, aniž by na to nemusel dřít. A proto je neskutečně snadné, zapomenout na to, jaké to je, dělat věci pro samotnou radost a zážitek, i když je zrovna děláme ve volném čase.


Čteme knihy abychom si rozšířili znalosti, naučili se, jak být lepší v tomhle a tamtom nebo si na konci roku mohli odškrtnout, že jsme jich přečetli počet, jaký jsme si předsevzali. Cvičíme pro hubenější proporce, vyrýsovanou postavu a pevnější svaly. S příklady by se dalo pokračovat dál a dál. Sáhněte si sami do (s)vědomí a buďte k sobě brutálně upřímní ohledně pravých motivů.

Rozhodně neříkám, že je špatně mít cíle a jít si za nimi. Jen na sobě pociťuji, že ze vší té motivovanosti, cílevědomosti a orientace na cíl bývám někdy zahlcená. Vznáší se mi nad hlavou spousta „měla bych“, která si na sebe ale nakládám hlavně já sama. „Řešením“ pak bývá sklenička vína a seriál. Vypnutí, které sice na chvíli uleví, ale v dlouhodobém horizontu je poněkud prázdné.

Přitom bychom mohli dělat tolik věcí jen a pouze pro ten pocit z jejich prožívání. Tanec, hudba, malba cokoliv, co nás dovede pohltit tak, že zapomeneme na svět kolem, na povinnosti i cíle.

Máte něco takového? Co je to?

A uhádnete, co je ta moje činnost, ve které s dovedu naprosto ztratit?






Komentáře

  1. Předpokládám, že tvá činnost by mohla být fotografování? 🧐

    Musím říct, že nad tímto také poslední dobou přemýšlím. Hranice je tenká a jak říkáš, pokud se člověk chce zlepšovat nebo něčeho dosáhnout, musí na tom i pracovat... snažím se dělat vše tak nějak lehce a vždy si i u toho, co mě zrovna nebaví nebo nechci, najít něco, na co se dívám jako na to pozitivum, které mě baví aspoň maličko, a součást své cesty, bez které se nedostanu tam, kam chci. Rozhodně jsem si toho na sebe ale také v poslední době dost nakládala, a proto se snažím se na věci dívat jinak a více s láskou, i kdyby to znamenalo vynechat workout nebo si ho zkrátit. Nechci věci dělat s nechutí protože se do nich nutím, to si raději dám na chvíli pauzu.

    Jinak já na svět zapomínám u cvičení, hlavně tance, psaní a fotografování ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barborah, předpokládáš zcela správně! 😊
      Myslím, že tvůj přístup je super. Nic nepřehánět a zaměřovat se na to pozitivní, s tím naprosto souhlasím. 👍

      Vymazat
  2. Krásné zamyšlení i jarem dýchající fotky! :) Mám práci, co obnáší neustále sebevzdělávání a řešení stále nových technických problémů. Na jednu stranu mě to dost baví, protože stereotyp neznám a práce rychle ubíhá, na druhou se ve vypjatějších dnech musím brzdit, abych úplně neodpadla. Ve volném čase jsem na sebe proto hodná. Na challenge a odškrtávání cílů kašlu - to už bych se z toho všeho zbláznila. Chodím na procházky a občas cvičím jógu, protože mě to baví, čtu si, když mám na knížky náladu. Hodně mě taky baví psát na blog, což ale teda dělám hlavně v práci, když si potřebuji vyčistit hlavu od nějakého úkolu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Je moc dobře, že si mezi pracovním nasazením a volným časem umíš udělat takový balanc, aby ses cítila dobře. A psaní blogu v práci na odreagování, to je paráda! 😀

      Vymazat
  3. Nádherné snímky 🌸! Hádám, že činnost u které dokážeš vypnout je fotografování. Já mám v práci flexibilní pracovní dobu, takže si ji mohu nastavit libovolně tak jak chci nebo když zrovna něco potřebuji např. vyřídit. Tím, že jsem v práci už od půl 7, tak díky domu i brzy končím a odpoledne mám tak čas na své aktivity a plány 🤗. Ve volném čase se nejraději potuluji někde venku v přírodě s pejskem nebo někde výletujeme. Pojem o čase ztratím nejčastěji při psaní blogu nebo když se ponořím do úprav fotek 🙈.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!