Hannah - Armin Müller-Stahl

Knihy se nemají soudit podle obalu, říká se. Hannah je krásná ukázka toho, že ne vždy je dobré, řídit se tím, co říkají druzí. Obálka mě na první pohled zaujala, na druhý jsem nad ní začala dumat a po dočtení knihy dostala nový význam.


Kniha je útlá, po sto třech stranách se s vámi text rozloučí. Dojmy, momenty, myšlenky a možná i nějaký úryvek s vámi ale zůstanou ještě dlouhou dobu.

„a tak to s větami chodí. Putují s člověkem celý život, procestují s ním celý svět, aby se nakonec vrátily na počátek a uzavřely tím bludný kruh.“

Hermann, Arnold, Helen a Hannah, čtyři postavy, čtyři životy, čtyři osudy propletené více než by si jejich majitelé možná přáli. Hermann a Helen jsou manželé už dlouhá léta, Hannah je jejich dcera. Jak do tohoto vzorce zapadá Arnold. Díky tajemství, které je ale čtenáři prozrazeno hned v úryvku na přebalu knihy. Doporučuji ho nečíst a vychutnat si náznaky v Hermannově monologu. Kradmé pohledy, nedokončené věty, naznačená obvinění. V jednu chvíli budete mít pocit, že už víte, jak se vše mělo. Vzápětí se ale přesvědčíte o tom, že co člověk, to pohled na svět, že nikdy nic není jen černobílé a hrdinové mohou být stejně dobře ti, co vás (a možná i sami sebe) celou dobu klamou.


Hannah je taková knižní jednohubka pro ty, kteří mají rádi peripetie života a zamotané vztahy. Během rozhovoru dvou starých mužů se spolu s nimi ohlédnete na uplynulé události. Osudovost, rozhodnutí, domněnky a drobnosti, které mohly zůstat v zapomnění, ale místo toho sehrály hlavní roli ve změně směru, kterým se život ubírá. Neviditelná pouta, která se napínají mezi minulostí a přítomností a mají nezvratitelný dopad na budoucnost.



Jaká kniha v poslední době zaujala vás? Těším se na vaše tipy! 



Komentáře

  1. Design knihy mě také zaujal na první pohled a i podle popisu vypadá zajímavě - skvělý tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, mám radost, že tě kniha zaujala! :)

      Vymazat
  2. Kniha mě zaujala, mám tyto typy ráda, snad se mi někdy dostane do rukou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, budu se snažit tipy na knihy přidávat častěji. :)

      Vymazat
  3. Gambling sites are scam or legit | DrmCDC
    We have compiled a list of all the best gambling sites, 경상남도 출장샵 Online 이천 출장안마 gambling sites are illegal for Americans in states with gambling laws on How do I withdraw 경상북도 출장마사지 money from online gambling?Can I win real money 강릉 출장안마 on gambling 안양 출장샵 sites?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!