Několik neumytých štětců

Několik neumytých štětců, tužka, plastická guma, tuba s bílým akrylem, paleta s rozmíchanými barvami a pět malých kalíšků akvarelu. Můj stůl je posledních pár dní naprostý chaos. Začala jsem totiž znovu malovat.

Lucie Krejzlová - art photography


Jako dítě jsem kreslila v jednom kuse. Pamatuji si na obrázkový deník, kam jsem pastelkami zaznamenávala prázdninové zážitky, encyklopedii zvířat, ze které jsem obkreslovala obyvatele českých lesů, vybavuji si i karty na kvarteto s motivy pohádkových stvoření, které jsem překreslovala a vybarvovala na okenním parapetu a na půdě u prarodičů.

Pak přišla základní škola a s ní kroužek keramiky, kreso-malby, později přibyly další výtvarné předměty a příprava na přijímací zkoušky na střední uměleckou školu.

Vyzkoušela jsem množství různých technik a v ateliéru trávila hodiny a hodiny. Pak jsem se dostala na uměleckou školu, po roce utekla na gymnázium a z veškerých uměleckých aktivit mi zbylo jen čmárání po okrajích sešitů při hodinách. Za celé ty roky jsem na barvy ani tužku téměř nesáhla. Zato jsem se intenzivně věnovala focení a snila o tom, že se jím jednou budu živit.

Lucie Krejzlová - art photography

To se mi v kombinaci s marketingem daří a v tomhle ohledu mám pocit příjemného naplnění. Poslední dobou se ve mně ale začala dlouho uspaná láska k výtvarničení znovu ozývat. A tak jsem během jednoho sobotního odpoledne otřela prach z krabice s barvami. Na několik hodin jsem se ponořila do směsi hudby, myšlenek a tahů štětcem, křídou, rudkou, prsty. Takový pocit štěstí a radosti z toho něco tvořit jsem dlouho nezažila. Namalovala jsem abstraktní obraz, co nám nyní visí na zdi.

Od té doby mě pnutí něco čmárat neopustilo. Naopak. Koupila jsem si skicák a pak hned druhý, nové štětce i malířské špatchle.  Patlám si barvy jednu přes druhou, hodně mě táhne abstrakce. Buduju si svůj styl, svou neprecizní, expresivní, potemnělou estetiku. Experimentuju, zkouším různé techniky, materiály a témata. A neskutečně mě to baví.

Lucie Krejzlová - art photography

Lucie Krejzlová - art photography

Ve volných chvílích sleduju na Youtube návštěvy ateliérů současných umělců nasávám inspiraci. A to samé dělám i na Instagramu. Založila jsem si druhý účet, na kterém sleduji jen malíře a ilustrátory, kteří mě svou tvorbou ohromují. Musím říct, že je to opravdu velký rozdíl oproti mému hlavnímu účtu, kde se mi nakupilo přes 800 účtů, kterým jsem dala follow od lidí, které znám, přes nespočet fotografů, po fashion a lifestyle influencerky a fitness blogerky. Upřímně, je to poměrně úleva, vidět ve feedu jen obrazy a skici namísto dokonalých fotek krásných lidí nebo destinací.

Kdyby vás zajímalo, jak můj skromný nový účet vypadá, najdete ho jako @jednalucie.art.

Co vy a malování/kreslení/črtání/tvoření? Pokud se také něčím uměleckým zabýváte, dejte mi vědět v komentářích, moc ráda se podívám!


Lucie Krejzlová - art photography

Lucie Krejzlová - art photography

Lucie Krejzlová - art photography

 

 

Komentáře

  1. To je krása, Luci! Povedené obrazy. Těším se na další.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Moc mě těší, že se ti líbí!

      Vymazat
  2. Anonymní31/3/23

    Moc moc krásné.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!