Jak na stanování? Rady & tipy


Už když jsem byla malý capart, jezdili jsme s rodiči na dovolené pod stan. Nejprve jen po Čechách, když jsme se ségrou trochu povyrostly, přidalo se i zahraničí.
Nejdřív Francie, a dále Švýcarsko, Rakousko, Itálie, Chorvatsko, a většina z těchto zemí opakovaně. Jsem tedy na stanovací dovolené zvyklá odjakživa.

Až v poslední době jsem si ale uvědomila, že stanování vlastně není vůbec tak běžná věc, jak jsem si dříve myslela. Když se podívám kolem na své kamarádky, kempovat by bez problémů vyrazily možná dvě z nich. Neříkám, že to je něco špatného, to vůbec ne. Jen mi došlo, že co je pro mě skvělé dobrodružství, může pro někoho být nuda nebo noční můra.


Samozřejmě, ubytování v pěkném hotelu, penzionu nebo airbnb také zbožňuju, o tom není pochyb. Zároveň si ale myslím, že je skvělé tu a tam vystoupit ze své komfortní zóny, nandat na záda obří krosnu a vyrazit do přírody.

Chtěla bych se podělit o to, jak vidím stanování já.


VÝHODY

  • Mobilita. Když si celé své ubytování nesete na zádech, můžete procestovat, kolik destinací chcete, naprosto bez omezení.
  • Samostatnost a soběstačnost.
  • Vystoupíte ze své rutiny.
  • Cena. Ubytování v kempu je prostě levnější než hotel, penzion nebo airbnb.
  • Dobrodružství. Každý výlet pod stan přinese nové zážitky a tím, že jste mnohem blíže přírodě, než za zdmi domu, mi vše připadá tak nějak silnější a opravdovější.
  • Zjistíte, že zvládnete mnohem víc, než jste si o sobě třeba mysleli.
  • Zjistíte, jak málo věcí doopravdy potřebujete, abyste se měli fajn.


NEVÝHODY

  • Počáteční investice do vybavení (stan, spacák, karimatka, krosna, vařič, ešus apod.)
  • Pokud nemáte kvalitní vybavení, můžete bojovat se zimou, mokrem, nepohodlím…
  • Někdy s těmito jevy budete bojovat, i když máte vybavení sebekvalitnější. :D
  • Omezený počet věcí, které si můžete vzít s sebou. Pokud tedy nemáte auto, kde vše uskladníte, musíte vzít jen to nejnutnější, co zvládnete unést na zádech.
  • Může vás obtěžovat hmyz.
  • Budete spát v o dost menším prostoru, než je vaše ložnice.
  • Méně soukromí.

Ano, stanování má spoustu výhod i nevýhod. Ovšem, co také nemá. Se stanováním se ale pojí hlavně pobyt v přírodě a objevování nových míst. Chápu, že na to není každý, ale alespoň jednou stanování vyzkoušet doporučuji každému. Nikdy nevíte, jestli si něco zamilujete, dokud to nezkusíte.





Za ta léta, co pod stan jezdím, jsem už nastřádala řadu zkušeností. Některé tipy, co určitě mít s sebou a s čím počítat, by se vám třeba mohly hodit.

TIPY

→ Vždy s sebou mějte dost teplého oblečení. I když máte teplý spacák, a i když je během dne přes třicet stupňů, v noci můžete pěkně mrznout. Hlavně při pobytu v horách. Teplé ponožky, tepláky a pořádná mikina by vám neměly chybět. Třeba je nevyužijete a budete je tahat zbytečně. Rozhodně je ale lepší teplé oblečení mít, než ho nemít a pak celé noci nespat kvůli zimě. Posledně jsem celou dobu musela spát v džínech a třech tričkách, protože jsem tenhle bod silně podcenila.

→ Nabitá powerbanka.  Pokud nechcete zmizet do přírody zcela bez telefonu a užívat si života offline, budete pravděpodobně řešit, jak mobil nabít. Ve většině kempů bývají zásuvky v koupelnách či kuchyňkách. Takže nabíjíte mobil během čištění zubů, sprchy nebo vaření. Může se ale stát, že bude zásuvek nedostatek. V posledním kempu, kde jsme byli, měli zásuvky pouze v kuchyňce. V koupelnách nebyla žádná a tak jsme s nabíjením trochu bojovali. Proto je lepší pořádnou powerbanku mít.

→ Dostatek drobných. Že se na benzínkách platí za toalety, jsem už zvyklá, že se v kempech platí za sprchy, jsem zažila ale snad jen u nás. Po celém dni šplhání po kopcích těch deset korun za horkou sprchu ale ještě ráda obětuji.

→ Stín. Pokud to jde, vždy se snažíme postavit stan někde pod stromy, aby do něj celý den nepražilo slunce. Nejen kvůli příjemnějšímu pobytu uvnitř, ale také kvůli jídlu, které tam třeba přechováváme nebo elektronice či lékům.

→ Rychloschnoucí ručníky. Když spíte pod stanem a zrovna nesvítí sluníčko, nemáte si prakticky kde usušit věci. Proto je dobré mít rychleschnoucí ručníky, které vám uschnou během noci i ve stanu. 

→ Mýdlo, šampon, sprcháč...v kempech se nedá spoléhat ani na to, že si budete mít čím umýt ruce. My většinou vozíme malá cestovní balení do 150 ml, která seženete v každé drogerii. Na týden pod stanem to stačí a čím menší hmotnost, tím určitě lépe.

→ Vařič. Ne každý kemp má k dispozici kuchyňku, proto je dobré mít vlastní vařič, ešus, misku a plecháček. Dnes se dají koupit perfektní plynové vařiče, kdy stačí zmáčknout čudlík a už můžete kuchtit. My si ale vozíme starý lihový vařič, protože je malinkatý a hlavně lehký. Co se jídla týče, kdo by neznal polívky z pytlíku. Také si kupujeme sušené omáčky s těstovinami. Houbová je nejlepší. 

→ Kvalitní karimatka. My máme nafukovací a stojím si za tím, že se na ní člověk vyspí mnohem lépe, než na klasické pěnové. 




Kam v České republice do kempu vyrazit?

Letos jsme strávili několik dní v kempu Srní – Antýgl kousek od Modravy. Kemp je rozlehlý, můžete si tu najít místečko hned u šumící řeky na kraji lesa nebo naopak blíže sociálnímu zařízení. Jsou tu čisté koupelny a kuchyňka vybavená ledničkami, vařiči, rychlovarnými konvicemi i mikrovlnkou. V krámku si tu můžete koupit koláčky nebo pečivo k snídani, nějaké sušenky, limonády nebo pivo. Je tu spousta míst k posezení a dokonce i přístup k řece, kde se můžete koupat.  Autobus staví přímo v kempu, což je ohromná výhoda pokud přijíždíte bez auta jen s batohy na zádech a také kvůli výletům. My jsme několikrát autobusem popojeli o kus dál, např. do Modravy odkud jsme pak šli nějakou trasu. Ze samotného kempu ale můžete udělat spoustu výletů i bez využití dopravy. V blízkosti je právě kouzelná vesnice Modrava, pár kilometrů od ní Filipova Huť a pak Kvilda. Pěšky se dá dojít i do Horské Kvildy, vesničky jako z pohádky.
Další šumavský kemp, kde jsme byli, byl Autokemp Železná ruda. Tady to bylo o dost prostěji vybavené. Koupelna se dvěma sprchami, toalety a maličký krámek se sušenkami a pitím.  My jsme si vařili na vlastním vařiči a netrávili v kempu skoro žádný čas, kromě spaní. Výhodou je, že se nachází kousek Železné rudy, kde jsou restaurace i obchody a také vlakové spojení. Díky dobré lokaci odtud jde udělat krásné výlety na Čertovo a Černé jezero, rozhlednu Špičák nebo rozhlednu Pancíř.
Do Krkonoš jsme několikrát byli ubytovaní v kempu Špindl. Špindlerův Mlýn je vždy plný turistů a v kempu to nebývá jinak.  I proto to tu je o trochu dražší. Je tu velká budova s recepcí, společenskou místností a sociálním zařízením. Ze Špindlu se můžete vypravit na Sněžku, pramen Labe, Labskou boudu, Luční bouduČertovu strouhu a spoustu dalších míst.

Mezní Louka                                                                                                                    

Autocamp Mezní Louka se nachází v pohádkovém Hřensku. Zázemí tu je sice o něco punkovější, ale vyvažuje to nádherná příroda kolem. Hřensko je totiž hlavním výchozím bodem pro návštěvu Národního parku České Švýcarsko, který je plný krásných turistických tras, skalních útvarů, výhledů. Navštívit určitě musíte Pravčickou bránu, skalní hrad Šaunštejn a kaňon řeky Kamenice, který můžete projet na lodičkách přímo mezi skalami.



Doufám, že pro vás budou mé tipy užitečné. Moc by mě zajímalo, jak jste na tom se stanováním vy. Jezdíte kempovat? Jaká místa jste už navštívili?

Dejte mi vědět. :)
Lucie

Komentáře

  1. letos jsem si koupila stan a úplně jsem se do spaní ve stanu zamilovala. ale musí mít člověk auto, jinak bych se s tím vším vybavením ani nehla. což se příští léto nehnu, neb auto jsem měla půjčené jen toto léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, že tě stanování chytlo. :) Když se jede alespoň ve dvou a všechny potřebné věci se rozdělí do dvou krosen, dá se to zvládnout i bez auta. Je ale pravda, že s ním je to o dost jednodušší. Kde jsi byla stanovat? Budu ráda za tipy :)

      Vymazat
  2. Já nejsem úplně milovník stanů, ale zase proč ne třeba na 2-3 dny. Dlouho jsem ve stanu nebyla, takže bych to možná měla někdy zase prubnout. Jako dítě jsem stany milovala💕. Spaly sme v nich u sousedky na zahradě. To bylo dobrodrůžo🌸.

    Verča ze Ztracena v Praze I NOVÉ RE-LOADED PALETKY OD MAKE-UP REVOLUTION

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus a uvidíš, třeba se ti to zase zalíbí. :)

      Vymazat
  3. Já pod stan sice moc nejezdím, ale je to pro mě vždy skvělý výlet, takže mám v plánu takových výletů přidávat víc a víc. Třeba teď jsem se vrátila z Ohře, kde jsme spali pod stany, dost často ve velmi punkových kempech, ale o to to bylo lepší. Přijde mi, že až kempování rozdělí lidi na ty "slečinky" a "trampy" a já se rozhodně řadím do té druhé skupiny. Jinak tipy máš opravdu praktické, za to veliká pochvala ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipy prověřené lety zkušeností :D Souhlasím, že čím punkovější podmínky, tím lepší vzpomínky zůstanou. <3

      Vymazat
  4. Také od malička jezdím s rodinou stanovat. Čas od času jedeme na jiné místa, ale hodně často jezdíme do Chlumu u Třeboně. Už tam máme i pár kamarádů a známých :) Každopádně Tvé tipy ukládám a až budeme řešit kam vyrazit jinam, tak určitě některé z nich vytáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, že také hodně stanuješ. :) Jsem ráda, že se ti mé tipy hodí! :)

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!