Pod klenbami Říma III


Je něco po poledni a slunce nemilosrdně praží, když procházíme pod vysokým obloukem mezi masivními bílými sloupy. Na chvíli nás oslní světlo a najednou vcházíme na Svatopeterské náměstí. Jsme ve Vatikánu. 

Na vteřinu přemýšlíme, že bychom se šli podívat do baziliky. Pak si ale pozorně prohlížíme několikahodinovou frontu a prvotní nápad je v tu ránu zavrhnut. Malý tip pro vás, dá se koupit takzvaná vstupenka „skip the line“. Cena tohoto lístku je stejná jako obyčejná, ale máte při vstupu přednost a nemusíte stát dlouhé hodiny na slunci. Vstupenku si ale musíte koupit s dostatečným předstihem předem.  To jsme se my dozvěděli ale až zpětně.







Místo do baziliky jsme pokračovali dál do středu města. Podívali jsme se na Andělský hrad, který mě tedy příliš neoslnil, a pak jsme se opět zatoulali do oprýskaných uliček.  Jestli mě podniky v Římě něco naučily, tak to je, nejít do první restaurace, co se vám líbí. Raději chvíli vyčkejte, projděte si více ulicemi a třeba zjistíte, že ta za rohem je mnohem útulnější.

Neměli jsme tu žádné pevně dané plány a tak jsme většinu času právě procházeli městem, posedávali v kavárnách a restauracích a celkově si užívali nic nedělání. Měli jsme čas jen na sebe a tak jsme si hodiny a hodiny povídali o možném i nemožném. Vzpomínali jsme na různé střípky z těch tří let, co jsme spolu, plánovali, co nás v budoucnu čeká, co bychom chtěli zažít a uskutečnit. S každou další sklenkou vína se naše plány stávaly odvážnějšími, tak uvidíme, jak to všechno dopadne. :D









Poslední den v Římě jsme zavítali do rozlehlého parku Villa Borghese. Jedná se o třetí největší římský park. V roce 1960 tu dokonce probíhaly některé disciplíny Olympijských her. Park se nachází na kopci Pincio a tak je z teras na okraji nádherný výhled na město. Protože tu nepotkáte tolik turistů, je park Villa Borghese skvělé místo, pokud hledáte trochu klidu a odpočinek. Košaté platany tvoří dlouhé aleje poskytující dostatek stínu. Když projdete do druhé části parku najdete i kouzelné jezero s chrámem Asklépia, což byl podlé bájí řecký bůh a také léčitel. Co mě ale zaujalo nejvíc byly želvy, kterých v jezeru plavaly snad stovky. Vyhřívaly se na kamenech, plavaly na hladině a vůbec jim nevadilo, být středem pozornosti.

Celý pobyt v Římě byl skvělý. Vím, že to říkám o každém místě, které jsem navštívila, ale určitě bych se sem ráda zavítala znova. Určitě je tu ještě spousta míst, která jsme projít nestihli a stála by za to. Tak třeba příště. 









Komentáře

  1. Tolik nádherných fotek! A vypadáš jak úplná římanka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju" :) tohle mě opravdu potěšilo <3

      Vymazat
  2. Řím a Vatikán jsem chtěla vždycky navštívit. Fotky máš opravdu krásné a hned člověka ještě víc navnadí, aby se tam jel podívat :)

    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Luci, bohužel až teď jsem se dotala k článku z Říma,ale o to víc jsem se na něj tešila a užila si ho. Na chvilku jsem se opět mohla vrátil o rok zpět, když jsem tam strávila pár dní a vzpomenout na ty krásné chvíle. Město je úžasné a ty si ho tak dokonale zachytila.
    Těším se na další článek
    Tvoje MarkétF.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Markét! Jsem ráda, že jsem ti dovču mohla takhle připomenout :)

      Vymazat

Okomentovat

Každý váš komentář mě moc potěší, díky!