Vánoční tradice a objevování pražských zákoutí


Do konce roku už zbývá jen pět dní, a já určitě nejsem jediná, kdo se diví, jak to zase uteklo.
Štědrý den s rodinou a i druhý Štědrý den s Danem už máme také za sebou a teď už jen odpočíváme a užíváme si domácí pohodu. Horký čaj z hrnečku se sobem, teplé ponožky, měkoučký svetr a rozsvícená světélka všude, kam se podíváte.

Loni jsme o Vánocích seznámili Danovu a mou mamku na vánoční procházce Prahou. Letos jsme se všichni shodli na tom, že už to je tradice a vyrazili znovu.



Nejprve jsme zamířili na Staroměstské náměstí. Prohlédli jsme si trhy a taky stromeček. Všude svítila světélka a vonělo svařené víno. I přesto, že poprchávalo, bylo tu hodně lidí a tak jsme se brzy ztratili v postranních uličkách, kterých je kolem Staroměstského náměstí tolik. Tady jsme se už procházeli úplně sami, až jsme došli ke Karlovu mostu.

Výhled na Pražský hrad na pravé straně, před námi Petřín a po levé straně Národní divadlo. Celá Praha zářila a já si už po tolikáté říkala, v jak krásném městě to žiju.



Na Malé straně jsme se posilnili svařákem a postáli u plápolajícího ohně. Pak nás čekal výšlap po Zámeckých schodech k hradu, odkud byl krásný výhled na tisíce světel večerního města. Nezapomněli jsme ani znovu vyprávět historku o tom, jak jsme s Danem měli mít při jedné z našich prvních schůzek sraz u Zámeckých schodů, ale každý jsme čekal u jiných. Dan u těch v Thůnovské ulici a já u Starých zámeckých schodů nad Malostranskou. Vsadím se, že i příští rok se bude zase dohadovat, které schody jsou které. ;)





Podívali jsme se i do Zlaté uličky. Přes den se do ní vstup platí, večer jsou ale turnikety otevřeny a můžete se tu procházet zcela zdarma.

Nejpěknější zastávkou je pro mě ale vždy Nový svět. Tuhle část Hradčan moc lidí nezná a tak tu nepotkáte prakticky žádné turisty. Vypadá to tu úplně jako z pohádky. Nízké domky tvoří úzké uličky osvětlené žlutými lucernami. Najdete tu i útulnou kavárnu a starou roubenku, ve které je Hotel u Raka. Ta zas vypadá jako vystřižená ze šumavské krajiny.

Praha je plná magických zákoutí, uliček, kaváren a krámků, které stojí za to objevovat, třeba při tradiční vánoční procházce.






Jaké vánoční tradice dodržujete s rodinou vy?

Komentáře