Kdo mě zná, ví, že na pečení opravdu moc nejsem. I s vařením to mám nahoru dolu, někdy je to pro mě utrpení, někdy si to docela užívám. Při pobytu doma mě ale začala honit mlsná, a tak mám na kontě upečenou bábovku hned 2x, banana bread a teď už i domácí granolu. Když jsem ji zkoušela poprvé, povedlo se mi ji spálit tak, že jsem ji musela vyhodit. Tentokrát jsem ji kontrolovala snad každé dvě minuty a musím říct, že to stálo za to. Povedla se výborně, a tak vám sem shrnu, jaké ingredience jsem do ní dala, a jak je strašně jednoduché si tuhle křupavou dobrotu také připravit.
A protože pečení a vaření moc neprožívám, nic jsem nevážila a dávkovala vše od oka. Myslím, že zrovna u granoly je úplně jedno jestli dáte vloček 50 g nebo 100 g, spíš jde o to, abyste směs namíchali tak nějak rovnoměrně.
Použila jsem:
- ovesné vločky
- kešu oříšky
- sekané mandle
- slunečnicová semínka
- kokosové chipsy
- med
- skořice
- arašídové máslo
- trocha rozpuštěného másla
Jak na to:
Do velké misky jsem si nasypala vločky, přidala slunečnicová semínka, nakrájené kešu oříšky, nasekané mandle a kokosové chipsy. Rozpustila jsem si kousek másla a přidala ke směsi. Místo másla se dá použít i kokosový olej, který jsem ale doma neměla. Pak jsem směs zasypala spoustou skořice, přidala dvě větší lžičky medu a lžíci arašídového másla. Kdybych arašídového másla měla víc, asi bych to rozpuštěné máslo vůbec nepřidávala. Po pořádném promíchání by směs měla držet pěkně pohromadě. Předehřála jsem si troubu a na plech s pečícím papírem rozprostřela vzniklou směs. Pak už stačí jen kontrolovat, aby se vám granola v troubě nespálila, čehož jsem se po svém prvním pokusu docela bála. Vše ale dobře dopadlo.
PS: Do granoly můžete dát jakékoliv oříšky a semínka máte zrovna doma po ruce. Nebála bych se ani přidání kakaa, sušeného ovoce nebo čokolády. Připravit si doma granolu je opravdu snadné, já a můj pečící (ne)talent jsme toho důkazem. :)
Ta vypadá naprosto báječně, mňam! :))
OdpovědětVymazatDěkuju, byla opravdu moc dobrá. :)
Vymazat