Krásy Českého Krumlova - proč sem vyrazit?



Do Českého Krumlova jsme se jedním autobusem a dvěma vlaky přesunuli letos v létě rovnou ze Šumavy, o které jsem vám psala tady, tady a tady.
Cesty jsem se nejprve dost obávala, protože jsme každý měli velkou a těžkou krosnu na zádech a menší batoh na břiše a s tím se do dopravních prostředků neleze úplně snadno. Měli jsme ale štěstí, autobus i vlaky jsme měli skoro pro sebe a tak naše velká bagáž nikoho nezranila.



Ubytování v Krumlově jsme sháněli hodně nakvap a tak jsme první noc spali v dost ošklivém a ne moc čistém motelu. Po několika dnech spaní ve stanu na Šumavě, jsem ale byla ráda za měkkou postel. Připadala jsem si jako ve filmu. Dva milenci, co spáchali nějaký zločin a tak musí zmizet ze země a spí v laciných motelech u silnice.

Druhý den jsme se už ale přestěhovali do pěkného penzionu Vyhlídka, na kterém se mi tedy nejvíc ze všeho líbila bohatá bufetová snídaně. Když je někde pořádná snídaně, získá si místo mé srdce aneb láska prochází žaludkem.

Ale snídaně nebyly to jediné, proč jsem se do Krumlova zamilovala.
Český Krumlov je podle mě jedno z nejkrásnějších měst, která u nás máme. Mám tedy na mysli historické centrum, které je dokonce od roku 1992 zapsané v seznamu světového dědictví UNESCO. Když jsme poprvé prošli hlavní branou do města, hned jsem pochopila proč, a doufám, že vám to skrze fotky přiblížím.





Krumlov není nijak velký. Projdete ho celý bez problému za den. My jsme tu měli naplánované dny hned čtyři, abychom si pořádně užili město, sebe navzájem, odpočinek a nicnedělání.

A kvůli čemu do Českého Krumlova zavítat?

Domy a uličky jako z pohádky

Krumlovu dominuje zámek s ikonickou věží, kterou na internetu najdete na každé fotce. Zámek je na kopci a pod ním začíná spleť úzkých uliček a malých domků s velkými okenicemi a oranžovými střechami. Středem města protéká Vltava. Přímo na břehu je spousta restaurací a kaváren s krásným výhledem na řeku a zámek, kde s chutí strávíte klidně celé odpoledne. Krumlov je plný zákoutí, která stojí za to prozkoumat. Když totiž sejdete z hlavních ulic a náměstí do těch zastrčenějších, vyhnete se davům turistů.






Zámek a zámecké zahrady
Přímo do zámku jsme se podívat nešli, ale skrz hlavní nádvoří se dá po vysokém kamenném mostě projít až do krásných zahrad, které k zámku patří. Tady nemusíte platit žádné vstupné a máte odtud město jako na dlani. Jen nepatrná hrstka turistů projde zahradami až úplně nakonec. Najdete tu jezírko plné leknínů a kachen obklopené mohutnými stromy. My jsme tu strávili jedno celé odpoledne a jen si užívali, že tu jsme skoro sami.



Kavárny a restaurace

Do kavárny Kafemlejnek Cafe &Wine jsme zamířili na brunch. Uvelebili jsme se na terase na břehu Vltavy, kolem proplouvali vodáci, na které z mostu každý mával. Pak ale začalo silně pršet. Neměli jsme deštník a nechtěli jsme úplně promoknout, a tak jsme čekali a čekali, až se slejvák alespoň trochu uklidní. Nakonec jsme tu uvízli asi na 4 hodiny.



Další kavárna, kde se mi moc líbilo, byla Drunken Coffee na druhém břehu přímo pod zámkem.  V kavárnách s takovým výhledem bych mohla vysedávat pořád.

Z restaurací mohu doporučit italskou Nonna Gina. Byli jsme tu dvakrát a mají tu moc dobré víno i pizzu.

Pro trochu netradičnější zážitek můžete zajít do hospody Cikánská jizba. Z výběru jídel jsem nejdřív byla trochu v rozpacích, ale strašně jsme si pochutnali. Také tu prý často hraje živá hudba, kterou jen tak někde nepotkáte.




Komentáře